Allsvenskan är över. IFK:s manager Janne Andersson och hans kollegor tillbringar början på den här veckan med en tränarkonferens. Samtidigt pågår lagbygget för fullt. Nästa säsongs IFK-trupp ska göras så slagkraftig som möjligt.

– Väldigt mycket kommer styras av ekonomin, så är det. Det är den vi har att hantera i grunden och det är nog viktigt att alla blir medvetna om det, säger Janne.

Mittfältaren Daniel Sjölund ansluter från Åtvidabergs FF. Den övergången gjordes klar redan i somras.

– En bra värvning. Sen vill jag väldigt gärna spetsa med någon eller några till, ingen tvekan om det men vi måste som sagt få ordning på ekonomin i första hand, säger Janne.

Efter helgens match mot Djurgården nämnde han att han helst ser en ny anfallare, men det lär inte bli tal om någon färdig målkung.

– Vi pratar om en ”påläggsforward”, ingen etablerad. Kujovic och Kamara gjorde tio mål var i år, och dessutom har vi ”Totte” (Nyman). Att hitta någon som är bättre än de tre är inte troligt.

Lars Krogh Gerson, Nikola Tkalcic, Marcus Sahlman och James Frempong är de enda med utgående kontrakt. Frempong blir inte kvar.

– Han har tyvärr en skada som gör att det är frågetecken för hela hans karriär, säger Janne.

Övriga tre vill han ha individuella samtal med innan något beslutas.

Samarbetsklubben Sylvia åkte ur, men IFK:s manager ser inte det som något avgörande för ett eventuellt fortsatt samarbete.

– Vi har inte analyserat det riktigt än, men min egen tolkning är att det inte har någon jättestor betydelse med spel i division I eller II. För de unga som ska få erfarenhet av seniorfotboll är det ingen katastrof. Visst, det är bättre i ettan men många och tuffa matcher även i tvåan, säger Janne.

Försäsongen är i stort sett spikad. IFK inleder med träningsmatch mot Djurgården 24 januari. Träningslägret blir med största sannolikhet på Mallorca även i vår.