Kristianstad såg till att det blev spännande hela vägen in. 2–3-reducering med 1,40 kvar och utrymme att skapa ytterligare en och två chanser för en kvittering.

Den kom aldrig. Vita Hästen knöt ihop det. Rättvist och logiskt. Och talande.

Det bättre laget vann i vad kan summeras som en perfekt bortamatch och en ännu bättre kvaldust.

Artikelbild

Vita Hästen satt ihop från nedsläpp, spelade smart, låg rätt, riskerade inget och kan plötsligt göra mål.

Okej, samtliga tre fullträffar bakom Joel Gistedt kom i power play men det är inte länge sedan allsvenskans särklassiga jumbo befann sig i ett offensivt mörker.

Tre mot Hudiksvall. Tre mot Kristianstad. Ingen anledning att sväva iväg, det är division 1-motstånd, men när de avgörande lägena dök upp visade Christopher Fish, Marcus Eriksson (upprört i KIK-lägret att det godkändes) och Henrik Rommel en distinkt instinkt.

Inget funderande, fibblande eller krånglande.

Artikelbild

Två raka vinster skalar självklart bort ett par lager stress och press från Hästens tyngda axlar och även om inte Sune Bergman dundrade runt i piruetter i omklädningsrummet gick det att skönja ett välmående.

Det var inte speciellt svårjobbat efter slutsignalen. Det enda motståndet kom ifrån den medsläpade högtalaren som spydde ut en hemsk sång.

– Jag vet inte vad den heter men det är våran segerlåt. Det var någon som drog på den efter första vinsten, säger Christopher Fish om den tyska plastiga discodängan "Di Immer Lacht".

Känslan är att det är lika bra att vänja sig. Vita Hästen har tagit två steg mot ett nytt kontrakt. Många återstår men som laget uppträdde i Kristianstad så är det ingen överdrift att kalla det för mer än tre tunga poäng.

Mer än en seger.

Med start från Viktor Kokman (kanonmatch) längst bak och fram till anfallsspelet med power play som största utropstecken var det ett styrkebesked.

Almtuna och Vita Hästen klev in i det här med det stora favoritskapet.

Båda har levt upp till förväntningarna och är de enda fullpoängarna.

Respektive allsvensk säsong har varit krävande och motig i både i Norrköping och Uppsala men det är alltjämt skillnad mot division 1.

Uppträder Vita Hästen lika homogent som de gjorde i Skåne hela vägen in kommer de ha klarat kontraktet innan det är dags att ta sig upp till Boden i sista omgången 14 april.