Bengt Nyholm avled i hemmet på torsdagskvällen. Nyholm fick en andra framgångsrik karriär som travtränare på Mantorp (med bland annat stjärnan Zadar Brodde) men det är förmodligen som fotbollsmålvakt i IFK Norrköping och landslaget han kommer kommas ihåg mest.

– Fotbollen var ju störst, jag har fem SM-guld med IFK Norrköping, men var med och vann sex gånger. Fast första gången fick jag ingen medalj eftersom jag spelat för få matcher, berättade "Zamora" i en NT-intervju i samband med hans 80-årsfirande 2010.

Bengt "Zamora" Nyholm föddes i Härnösand den 30 januari 1930 och han fick sitt smeknamn tidigt. Som barn agerade han bollkalle på IF Älgarnas matcher och när han kastade sig efter bollen, påfallande likt den gamle spanske stormålvakten Ricardo Zamora, blev det alltså "Zamora" för hans del också.

Artikelbild

1948 lämnade han IF Älgarna och flyttade till IFK Norrköping där han till en början var reserv bakom Torsten Lindberg. Totalt noterades han för 304 matcher i IFK-tröjan under guldåren 1951–1961. Han spelade även 30 A-landskamper mellan 1959 och 1964, samt tre B-landskamper som det fanns på den tiden. Han var aktiv under samma period som en annan nyligen avliden IFK-legendar, Åke "Bajdoff" Johansson, som han umgicks mycket med.

Bengt "Zamora" Nyholm tilldelades även Guldbollen 1961, den största individuella utmärkelse en svensk fotbollsspelare kan få. Samma år bröt han dessutom näsbenet i en VM-kvalmatch mot Schweiz på Råsunda. Han utgick en stund men kom tillbaka.

– Jag hade två professorer, Sten-Otto Liljedahl och Karl-Axel Hamberger, som fixade till mig i pausen. De var lite villrådiga ett tag om jag skulle kunna spela mer och undrade ifall jag fått en hjärnskakning eller inte. Jag fick säga åt dem ”sy nu för helvete, så det blir klart någon gång”. Sedan gick jag ut och spelade igen och vi vann med 4–0, berättade han i 80-årsintervjun.

NT-sporten pratade dessutom med "Zamora" i april 2011, när han besökte Nya Parken för att vara värd i NT-soffan.

Artikelbild

– Tyvärr blir det inte så ofta nu för tiden. Det är ett litet företag att få till det och sen finns ju matcherna på tv också. Men jag var på en match i fjol och sen har vi ju vår- och höstmötena med Sällskapet äldre IFK:are. Men det är alltid lika trevligt när jag väl är där.

Förutom alla åren på Mantorptravet var Bengt "Zamora" Nyholm även ordförande i Mjölby Golfklubb.

Han sörjs närmast av frun Maud, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.