Profilerna blir fler och många starka namn har flyttat hem till allsvenskan igen.

Enligt Nicklas Bärkroth, som gjorde debut redan som 15-åring i IFK Göteborg, har det hänt mycket bara på några år.

– Det är väldigt roligt att spela i allsvenskan nu, säger han efter sin första upptaktsträff i karriären.

Logiskt tips

Mitt i trängseln bland mediafolk berättar Bärkroth att han märker av haussen.

– Det gör jag verkligen, det har jag känt de senaste säsongerna. Jag har varit med i många år men så här stort tryck har det aldrig varit, tycker Bärkroth.

IFK Norrköping tog hem SM-guldet 2015, men var ändå ingen guldfavorit året efter.

Det är man inte i år heller.

Enligt den församlade pressen samt spelare och ledare på upptaktsträffen i Uppsala Konsert & Kongress kommer laget istället sluta trea. Det visade i alla fall omröstningen som gjordes.

Malmö etta. AIK tvåa. IFK trea.

– Det är väl ganska logiskt ändå. Det är kul att man tror att vi kommer vara med i toppen, men om folk tror att vi vinner eller kommer tia spelar egentligen ingen roll för oss. Vi försöker bli bättre varje dag och då vet vi att vi har en hög högstanivå och en ganska hög lägstanivå. Kan vi få upp den lite till kommer vi vara ett lag att räkna med även i år, säger Bärkroth som själv inte bryr sig särskilt mycket om tips och spekulationer.

– Det är från person till person hur man hanterar sådant. Om alla hade trott att vi skulle vinna hade vi inte ändrat på något ändå. Det är klart att det kan innebära extra press för en del spelare men för mig personligen spelar det inte så stor roll.

Var tror du själv att ni hamnar?

Artikelbild

– Det är alltid en speciell fråga tycker jag, en säsong är lång, det kan bli skador, försäljningar och det kan komma in bra spelare. Men jag tycker vi höjt oss rejält om man ser på de senaste matcherna i cupen. Vi började lite knackigt men det kan vara positivt att få de här motgångarna och en tidig ringklocka på vad man behöver jobba med.

Hellre hemmaplan

Själv går han in på sin sista säsong på kontraktet med IFK. Vad som händer sedan är inget Bärkroth tänker speciellt mycket på när säsongen bara är ett par veckor bort.

Men du lovade på scenen att du blir kvar i allsvenskan hela säsongen...

– Haha. Lova ska man aldrig, det kan lika gärna bli att man blir kvar längre än så och det kan hända något i sommar också. Det är egentligen oväsentligt, fotboll är en färskvara och presterar man kommer positiva saker. Som jag sagt förut, jag trivs otroligt bra där jag är, det säger kanske alla spelare, men jag tror att de som spelar i IFK Norrköping verkligen menar det, svarar Bärkroth om sin framtid.

Han svarade för fyra mål förra året. I år vill han lyfta den siffran ytterligare.

Passningsspelaren vill bli avslutaren också.

– Målsättningen är att göra fler mål, assist vet jag att jag alltid kommer göra. Jag behöver kanske gå på lite fler avslut, jag har ett bra skott. Fyra mål var det bästa jag gjort hittills under en säsong, men förhoppningsvis kan jag komma upp i det dubbla nu.

Hur mycket svor du när cuplottningen gav hemmaplan för Östersund i finalen?

– Svor gjorde jag väl inte, men man ska inte sticka under stolen med att det är en fördel att ha hemmaplan. Underlaget är ändå samma som vi har på Östgötaporten och förhoppningsvis kommer det komma upp mycket folk. Vi har såklart respekt för Östersund men jag vet att de har respekt för oss också. Vi har kanske ytterligare en dimension i spelet där vi har lite mer targetspel och lite mer djupledsspel än de har.

13 april får Nicklas Bärkroth chansen att ta en ny titel.

Det vore onekligen en bra start på säsongen för IFK om det blir så.