Det svenska U 21-landslaget är på väg mot ett nytt EM-slutspel. Med två kvalmatcher kvar leder Sverige sin kvalgrupp, på samma poäng som tvåan Belgien.

På de åtta kvalmatcherna har "Blågult" endast släppt in fyra mål, samtidigt som man har gjort 19 framåt. I samtliga matcher har "mittlåset" varit Filip Dagerstål, IFK Norrköping och Franz Brorsson, Malmö FF.

En minst sagt framgångsrik duo ihop.

– Vi har en tydlig spelidé, som innebär att hela laget medverkar när vi försvarar oss. Men det är klart att vi två nu spelat tillsammans i rätt många matcher så vi både känner och litar på varandra, säger Filip och Franz i nästan samma andetag i en intervju på Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Trots att landslaget och klubblagen inte alltid använder sig av samma spelsätt anser de att det har varit ganska enkelt att anpassa sig till de olika förutsättningarna.

– Budskapet är detsamma hela tiden vid genomgångar och träningar, det måste vi ge en eloge till tränarstaben för vi kommer snabbt in i det, säger Franz.

De fyra insläppta målen i hela kvalet är en fast situation, ett rejält långskott och två mer vanliga spelmål.

Filip och Franz har utvecklat ett väl fungerande samspel där man läser av varandra och sällan springer och jagar på samma bollar. Hela tiden dessutom med en tydlig kommunikation mellan sig.

– Det är bara att titta på hur vi ska spela för att nå resultat, som i VM i somras. Ett väl utvecklat lagspel där alla sliter för varandra, där ingen får falla ur. Det har man inte råd med, alla måste göra sitt jobb och så är det i den här gruppen, säger både Dagerstål och Brorsson.

– Allt sammantaget gör att det inte är så svårt att byta ut klubb- mot landslagsdräkten. Vi två har ju till och med spelat fler matcher än dessa åtta kvalmatcher tillsammans. Vi är också spelare som kanske inte har behov att synas så mycket utan koncentrerar oss på spelet, och göra vårt jobb, säger Brorsson.

Båda är noga med att poängtera att målvakterna och övriga utespelare – bland andra Linus Wahlqvist (tidigare IFK Norrköping) är lika viktiga för framgången.

– Det är klart vi siktar på att gå till EM. Spelar vi så bra som vi kan tar vi direktplatsen dit. Vi håller alla en bra nivå och är inte lätta att slå hål på eller att skapa så mycket klara chanser mot oss, och mål framåt gör vi ju så det räcker, säger Brorsson.

Nu väntar Turkiet i Helsingborg på tisdag innan gruppspelet avslutas mot utmanaren Belgien i Kalmar 16 oktober.

– Turkiet har bra individuella spelare, vi slog dem borta klart. Belgien-matchen skulle vi vunnit, då var vi bra, säger Dagerstål.