Egzon tillbaka efter skandalen i EM-kvalet

I mars lämnade han Malmö för Norrköping. Nu är det dags för att återse gamla kompisarna.

Han lämnade MFF i våras. På söndag är det dags för första matchen på Stadion sen dess.

Han lämnade MFF i våras. På söndag är det dags för första matchen på Stadion sen dess.

Foto: Fredrik Rosander

Fotboll2019-09-14 10:00

24-årige Egzon Binaku har fått tre allsvenska matcher från start sen han kom till IFK Norrköping strax innan seriepremiären i våras. Dessutom tre inhopp.

När hans tidigare klubb, Malmö FF, tar emot östgötarna på Stadion på söndag kan mycket väl Egzon finnas med i IFK:s startelva. Så såg det ut att bli med tanke på hur laget tränade på fredagsförmiddagen, där han fick platsen till vänster på mittfältet.

– Det finns alla möjligheter, och jag är redo. Vi får se hur det blir. Det var ju några borta på träningen, säger Egzon, tillbaka på Östgötaporten efter passet på Bollspelarens naturgräs.

Det var hans första träning med klubblaget efter nära två veckor med albanska landslaget. Där fick han nöja sig med att sitta på bänken när Albanien förlorade med 1-4 mot Frankrike och vann med 4-2 mot Erik Hamréns Island.

– En upplevelse, framförallt mot Frankrike borta så det var roligt. Visst, det blev förlust men ändå en bra upplevelse, säger Egzon.

EM-kvalet på Stade de France i Paris föregicks dock av en mindre skandal då arrangören spelade fel nationalsång före avspark.

Istället för Albaniens dånade Andorras ur högtalarna…

– Väldigt dåligt av dem faktiskt. När vi hörde fel nationalsång tänkte vi ”vad är detta, typ”, det var inte okej. Rätt nationalsång kom till slut, men det var inte roligt det där, säger han.

Inte nog med det – när felet upptäcktes bad speakern om ursäkt – till Armenien…

– Exakt, fast det visste vi inte just då. Vi hörde inte det nere vid planen, berättar Egzon.

Efter visst palaver kom matchen igång drygt tio minuter försenad.

– Det är alltid en stor erfarenhet som jag tar med mig från landslagssamlingar, med träningarna och internationellt spel, säger han.

Väl hemma väntar nästa stora match på honom. Söndagens bortamöte med MFF smakar lite extra för honom med tanke på sin bakgrund hos de himmelsblå.

– Det blir mitt första besök på Stadion sen jag lämnade klubben. Ska bli kul att träffa alla igen. Jag satt på bänken hela matchen hemma mot MFF. Nu är jag sugen på att spela, det ska bli skönt, säger Egzon, som i övrigt inte hetsar upp sig särskilt för just den här matchen.

– Nej, det var samma sak när jag var i Malmö och mötte Häcken då, men klart att det blir roligt att träffa alla. Jag har lite lätt kontakt med några där, men sen på planen har man inga vänner. Inte just då, säger han med ett leende.

Har du hettat upp matchen med kompisarna där?

– Nej, det är inget för mig. Jag jobbar inte så.

Du visar på planen istället?

– Exakt, exakt.

Han bör ha lite tips och råd till IFK-ledningen hur man bäst utmanar guldjagande skåningar.

– Jag var där ett år och har haft den tränaren (Uwe Rösler) så lite koll har man allt hur de spelar och så.

Hur ska ni göra då?

– Vinna! Göra mål…jag tror vi har möjligheter att lyckas bara vi står upp i duellerna och sånt så kommer det lösa sig. Det är vanligt gräs nu och det kommer bli mer dueller än på konstgräs.

Startelvan som det såg ut på IFK:s fredagsträning: Isak Pettersson – Filip Dagerstål, Kasper Larsen, Rasmus Lauritsen – Lars Krogh Gerson, Alexander Fransson, Gudmundur Thórarinsson, Egzon Binaku – Christoffer Nyman, Simon Skrabb, Sead Haksabanovic.

undefined
Karta: Bollspelaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!