LÄS MER: IFK-spelaren fick sitt VM-besked


LÄS MER: Nye IFK-aren på topplista

LÄS MER: Snabb startsträcka för nye Smith

Artikelbild

| Ian Smith.

I början av veckan togs IFK Norrköpings 20-åring Ian Smith ut i Costa Ricas trupp till VM. Något som glädjer IFK, dels att få med spelare i VM och dels även rent ekonomiskt.

– Jag har inte räknat ut exakt summa som vi får, det är ju beroende av hur långt Costa Rica går i VM. Det är inget fokus på det nu utan vi är glada för att Ian kom med i Costa Ricas trupp. Det är en stjärnspäckad trupp som såklart kommer göra att han växer rejält, så det är bra för oss, säger Jens efter onsdagens träningspass i gassande sol på Östgötaporten.

Ersättningen från Fifa (Internationella Fotbollsförbundet) är uppdelad i olika delar – beroende på hur länge spelaren har varit i klubben och hur länge aktuellt landslag finns kvar i turneringen.

IFK bör dock få runt en miljon kronor som ersättning från Fifa för Smith. Samtidigt tvingas man släppa honom till landslagssamlingen redan efter lördagens hemmamatch mot Dalkurd. Det blir alltså inget spel för Ian Smith i de två allsvenska matcherna nästa vecka, mot Sundsvall och AIK.

– Det är ett nytt reglemente som styr att de som är uttagna till VM inte får spela efter ett visst datum, vilket innebär att han missar två matcher nästa vecka. Det hade vem som helst som blivit uttagen gjort, och vi tror att det handlar om att de vill ha så bra kvalitet i mästerskapet som möjligt, så inte spelarna kommer söndermatchade, säger Jens.

Samtidigt påverkar det IFK?

– Jo, men det bryr sig nog inte Fifa om utan de bryr sig nog om kvaliteten i VM, tror jag.

Ni bryr er om det?

– Klart vi vill ha alla spelare här så länge som möjligt men vi vill också ha dem med i VM.

Från 27 maj väntar två veckors semester för IFK-spelarna. Återstarten sker 11 juni. Fram till allsvenskans omstart – för IFK:s del borta mot Djurgården 8 juli – ska man hinna med några träningsmatcher. Exakt upplägg vill Jens inte redogöra för ännu.

– Det är inte fullt ut beslutat, men kommer inom kort. Vi kommer träna tufft men även vara mer helglediga, vilket man inte brukar vara som fotbollsspelare. Man kan vara ledig en tisdag med sällan en lördag så vi kommer passa på den här tiden, säger Jens.

Ska ni möta svenskt eller internationellt motstånd?

– Vi får se, jag får återkomma med det.

Läger på Öland hörde jag i alla fall om!

– Stämmer, men vi får återkomma när allt är 100 procent klart.