Genomgång: Det kan hända i IFK-truppen

Ut och in i truppen. Nu börjar silly season för IFK. Sporten har tittat i kristallkulan och gått igenom lagdelarna inför 2020.

IFK står väl rustat totalt sett när truppen ska byggas inför en ny säsong.

IFK står väl rustat totalt sett när truppen ska byggas inför en ny säsong.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2019-11-07 20:44

Säsongen är slut, och nedpackad arkivet. IFK slutade femma 2019 efter en knackig vår och en strålande höst. Det blev för kostsamt med alla kryssen i början på säsongen vilket bidrog till att de övriga toppkonkurrenterna kunde få ett försprång.

IFK kom inte ifatt. 

Nu väntar den så kallade silly season. IFK-managern Jens Gustafsson har sagt att man vill fortsätta bygga på sina unga spelare men säkerligen lär det också komma in några nya ansikten inför nästa säsong.

Några lär också försvinna. Kalle Holmberg och Gudmundur Thórarinsson är de två som ligger närmast till hands att vara på gång bort från Östgötaporten. Det är egentligen ett hopplöst jobb att förutspå vad som kan komma att hända, men Sporten har ändå försökt. Här är en genomgång av truppen, där klubben totalt sett ändå står ganska väl rustad, och vad som skulle kunna hända under vintern:

Målvakter: Isak Pettersson, Andreas Vaikla, Gustav Jansson och Julius Lindgren.

Kommentar: Isak Pettersson lyckades med bedriften att till och med toppa sitt starka 2018. Efter en start där laget hade det tufft lyfte både han och övriga defensiven rejält. 16 nollor totalt och en höst där det knappt gick att göra mål på Pettersson bidrog till att han också vann Allsvenskans Stora Pris för andra året i rad. Pettersson har kontrakt ett år till men här borde IFK givetvis göra vad man kan för att förlänga det så fort det bara går. Om inte annat för att sitta i ett ännu bättre förhandlingsläge om proffsklubbarnas bud kommer. 

Bakom honom har David Mitov Nilsson lämnat för Gif Sundsvall under säsongen. Där åkte dock "Giffarna" ur allsvenskan och vill Mitov komma tillbaka igen till Östgötaporten vore det en perfekt spelare att ha om – eller framför allt när – Pettersson får chansen ute i Europa. IFK är hemma för Mitov och han har visat förut vad han kan om han får vara hel och skadefri. Andreas Vaikla kom in under sommaren, men vill garanterat ha mer speltid än han har fått i Norrköping, just nu känns det väldigt oklart om han blir kvar. Gustav Jansson har också utgående kontrakt och där är väl frågan om han vill fortsätta backa upp de övriga på det sätt han gjort de senaste säsongerna. I så fall en perfekt spelare att ha i truppen i just den rollen. Julius Lindgren lär fortsätta spela för Sylvia och ingå i truppen även 2020.

Troligen blir det således inga stora rockader på målvaktssidan i vinter, om inte Isak Pettersson lämnar förstås. Då måste klubben agera.

Backar/Wingbacks: Alfons Sampsted, Henrik Castegren, Rasmus Lauritsen, Kasper Larsen, Filip Dagerstål, Christopher Telo, Lars Krogh Gerson, Gudmundur Thórarinsson, Christopher Telo, Egzon Binaku, Kevin Álvarez, Ian Smith, Oliver Stefansson.

Kommentar: Uttalade wingbacks, så som det sett ut de senaste säsongerna, är egentligen Ian Smith, Lars Krogh Gerson och Kevin Álvarez till höger och Gudmundur Thórarinsson, Christopher Telo och Egzon Binaku till vänster. Här är det naturligtvis högst troligt, om man ska tolka signalerna rätt, att Thórarinsson kommer att lämna Östgötaporten.

Hans kontrakt går ut och han blir, på grund av skattereglerna, dyr för klubben att behålla. 

Inget är officiellt än, men det skulle inte förvåna om beskedet kommer ganska snart att han och klubben går skilda vägar. I så fall lämnar han ett stort tomrum efter sig på vänsterkanten där han har varit given (förutom en kort återkomst centralt i våras/somras). Christopher Telo och Egzon Binaku är de givna ersättarna i dagens trupp. Till höger har Lars Krogh Gerson varit nästan lika given i år, och mycket talar för att han kommer att ha den positionen även i vår. Bakom honom är det mer svårbedömt. Ian Smith har inte alls följt upp 2018 års spel och gått från VM-spelare då till en plats på bänken i år. Costaricanen är inte den som klagar utan har bitit ihop. Men kanske mår både han och klubben bäst av ett miljöombyte? Smith behöver i alla fall få speltid för att ta tillbaka sin landslagsplats. Kevin Álvarez har knappt spelat alls, där känns ett miljöombyte nödvändigt. Åtminstone en utlåning?

Johannes Vall är utlånad till Öster och när kontraktet nu går ut lär han inte återvända till IFK mer.

Ytterligare någon kantspelare skulle behöva in under vintern om det här blir verklighet för att öka konkurrensen.

På mittbackssidan står klubben väl rustad. Filip Dagerstål, Rasmus Lauritsen, Kasper Larsen och Henrik Castegren är en stark allsvensk kvartett. Litet frågetecken för Dagerstål som gjort en så pass bra säsong att han kan vara ett namn för nästa proffsflytt. Han har bara ett år kvar på kontraktet också. Det har även Kasper Larsen. Eventuellt behöver klubben vara ute i tid här och leta efter ett namn som, om inte annat, kan stärka konkurrensen på längre sikt. Men annars känns det som en lagdel där IFK har det väl förspänt inför 2020, inte minst som Lars Krogh Gerson skulle kunna axla den här rollen också.

Alfons Sampsted har varit utlånad till isländska Breidablik under hösten och lär ha tuff konkurrens för att ta en plats även 2020. Oliver Stefansson är ung och mer av ett framtidsnamn än så länge.

Mittfältare: Alexander Fransson, Maic Sema, Simon Thern, Andreas Blomqvist, Isak Bergmann Johannesson, Manasse Kusu, Sead Haksabanovic.

Kommentar: Höstens succéman Sead Haksabanovic spelade förvisso mest i tremannaanfallet andra halvan av säsongen, men är uppsatt som mittfältare i truppen. Han är nu tillbaka i West Ham varifrån han var utlånad. Det avtalet sträcker sig även över halva 2020, men frågan är om IFK kan behålla honom så länge?

Haksabanovic skulle hur som helst må bra av lite mer tid i allsvenskan där han har varit dominant på slutet. Det tog tid att acklimatisera sig i våras och lite mer tid i Peking skulle bara stärka honom ytterligare. Om IFK har chansen att köpa loss honom från kontraktet, och prislappen är inom rimliga gränser, skulle det kunna bli en riktigt bra affär i längden för klubben.

Om Haksabanovic fortsätter sin utveckling som han har haft i IFK kan han nästan bli hur bra som helst.

Här borde klubben lägga mycket krut om det finns minsta möjlighet.

Bland innermittfältarna går både Simon Thern och Andreas Blomqvist in på sina sista år på nuvarande kontrakt. Blomqvist kom tillbaka starkt under slutet av året och det ska bli intressant att se vilka ytterligare steg han kan ta med en vinterträning till i kroppen. Thern var på väg ut i Europa (ryskt intresse) i somras men kanske prioriterar han stabiliteten i IFK ett tag till innan han tar det steget?

Även Alexander Fransson lär vilja testa på ett nytt Europa-äventyr men kanske är det lagom för lagkaptenen att vara redo för det i sommar. 

Ishaq Abdulrazaq, den unge mittfältaren som besökt IFK flera gånger, är gammal nog att skriva kontrakt nästa sommar då han fyller 18. Han blir, tillsammans med Isak Bergmann Johannesson och Manasse Kusu, intressant att följa i så fall. Men kanske behöver IFK stärka upp med ytterligare någon rutinerad spelare under nästa år ifall ett par kan försvinna.

Maic Sema kan även spela här, men har hittills mest använts i tremannaanfallet, sedan han kom från Gif Sundsvall i somras. Alexander Jakobsen är utlånad till Kalmar FF just nu och sedan går kontraktet med IFK ut. Han lär inte återkomma i den vitblå dressen efter det.

Anfallare: Christoffer Nyman, Simon Skrabb, Pontus Almqvist, Kalle Holmberg.

Kommentar: Mycket talar för att Kalle Holmberg försvinner. Det var nära en flytt till grekiska Aris Thessaloniki redan förra vintern, men nu när Holmberg är kontraktslös kanske klubben gör ett nytt försök?

IFK vill behålla den forne skyttekungen men frågan är om man lyckas?

Det känns tveksamt i nuläget.

Christoffer Nyman har fått en hel säsong tillbaka hemma i IFK, men mår bra av att förbli moderklubben trogen ett tag till. Även om han säkert inte är främmande för ett nytt Europaäventyr på sikt så är det knappast troligt att det sker redan nu. 

Simon Skrabb har ett år kvar på kontraktet och kan mycket väl vara med och kvalificera sig och Finland till landets första EM-slutspel nästa år. Skrabb har sagt att han är redo för en utlandsflytt om rätt bud kommer, men frågan är samtidigt om han vill äventyra speltiden ifall Finland går till EM? Där vill nog Skrabb gärna vara med och i IFK har han haft en tämligen trygg plats senaste åren. I så fall kanske en eventuell flytt utomlands dröjer till efter mästerskapet i sommar.

Pontus Almqvist har potentialen att explodera 2020 efter ett skadefyllt år i år. Här har IFK en spelare som mycket väl kan stå för nästa års stora genombrott om han får chansen. Men det känns ändå som att klubben skulle behöva ha in någon anfallare till i truppen under vintern. Inte minst om Kalle Holmberg lämnar, då måste han ersättas. Det har ryktats om Östersunds Dino Islamovic, och om det spåret fortfarande lever känns det som en perfekt spelartyp för klubben. Han skulle passa bra i en central anfallsroll. 

Sead Haksabanovic är tillbaka i West Ham. Kan IFK köpa loss stjärnan?
Sead Haksabanovic är tillbaka i West Ham. Kan IFK köpa loss stjärnan?
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!