Gustafsson: "Bra balanserad redan nu"

Jens Gustafsson lyfter fram sina unga spelare inför 2020. "På det sättet ser det väldigt intressant ut", säger IFK-managern.

Jens Gustafsson har jobbet inför 2020 framför sig.

Jens Gustafsson har jobbet inför 2020 framför sig.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Fotboll2019-10-24 13:55

Två omgångar återstår av säsongen. Sedan väntar den sedvanliga silly season där saker kan hända inför 2020. De senaste åren har det varit så runt IFK att flest spelare lämnat i sommarfönstret och flest har kommit in under vintern.

– Det handlar om att de europeiska klubbarna spelar höst-vår, vilket gör att deras start på säsongen blir i slutet på sommaren. Det är då de fyller på sina trupper, säger Jens Gustafsson.

Frågan är vad som kommer hända i vinter. Mycket? Lite? En fråga som förstås är svår att svara på och Jens Gustafsson säger också:

– Jag tror inte vi ska sia så mycket om det. Det är nästan så att varje gång vi har planerat så har det blivit något annat. Så det finns ingen anledning att ha för mycket i framtidskikaren. Vi har en situation där jag tycker att vår spelartrupp är bra balanserad redan nu, sedan handlar det om att parera eventuella spelartapp och också att vi tittar på spelare med en potential som vi tror kan blomma ut här.

– Det har inte blivit så enkelt att hitta spelare som går in här. Därför har vi mycket mer blickar och fokus kring de spelare som finns hos oss nu. Framför allt de unga spelarna som vi gett lite matchtid under hösten och som har jobbat på bra. Det ska bli väldigt kul att följa deras utveckling de närmaste månaderna.

Dit räknas Pontus Almqvist, Manasse Kusu och Isak Bergmann Jóhannesson som fått lite allsvensk speltid på slutet.

Kan de ta ytterligare kliv till nästa år?

– Absolut. Vi ser att de jagar på utvecklingen från sin horisont. Både för sig själva och de andra, på det sättet ser det väldigt intressant ut.

Under den senaste tiden har det varit en del uppgifter om att IFK visat intresse för Östersunds anfallare Dino Islamovic. En lång och kraftfull forward som gjort sju mål hittills den här säsongen.

Är det någon speciell spelartyp du vill ha in i laget som du tycker har saknats i år?

– Jag skulle inte vilja byta en enda spelare av de vi har här ute. Inte en enda. 

Kan du säga något om det ryktade intresset för Islamovic?

– Nej.

Utlånade just nu är Johannes Vall (Öster) och Alexander Jakobsen (Kalmar FF) som båda har kontrakt som går ut i vinter. Alfons Sampsted har varit utlånad till isländska Breidablik men är tillbaka i träning på Östgötaporten igen och har också ett år kvar i IFK. 

Dessutom går Kalle Holmbergs och Gudmundur Thórarinssons kontrakt ut efter säsongen. Inget är officiellt klart vad som kommer hända med duon.

Jens Gustafsson säger:

– Jag tror inte vi har något besked där, varken de eller vi, inom den närmaste tiden. Det kommer säkert dröja ett tag till. 

Men ni pratar?

– Det gör vi varje dag, haha.

Sead Haksabanovic var tillbaka i full träning igen under torsdagen efter smällen han åkte på mot Kalmar. Just Haksabanovic har gjort en väldigt stark höst och lånekontraktet är skrivet fram till kommande sommar.

Samtidigt är det inte otroligt att West Ham noterat hans framfart, liksom även andra utländska klubbar.

– Vi har ett avtal som vi förhåller oss till. Sedan är det nog på sin plats att prata om hans vår som var väldigt tung och hur han hanterade den tiden. Han jobbade stentufft och idag är han en fantastisk fotbollsspelare. Vi är oerhört glada att han är här och att vi får möjligheten att ta del av honom. Samt att vi ger publiken chansen att se den typen av spelare. Med honom ser jag inte så många gränser faktiskt.

Inga signaler att West Ham vill ha hem honom tidigare?

– Den typen av kommunikation har vi inte.

Två matcher kvar i allsvenskan, vad vill du se där?

– Vi ska jobba hela vägen fram och göra det på det sättet som vi gjort tidigare. Fokus på att vi förstår att vi behöver bli bättre även nu och att det finns möjligheter att bli det. Säsongen slutar om två matcher men vår jakt att bli ännu bättre pågår hela tiden. Det är den viktigaste skolan för spelare idag, när du avslutar karriären ska du ha tagit hand om varje dag för att bli ännu bättre. 

Gudmundur Thórarinsson har ett utgående kontrakt.
Gudmundur Thórarinsson har ett utgående kontrakt.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!