De båda 18-åringarna Pontus Almqvist och Arnór Sigurdsson har båda fått göra debut i allsvenskan den senaste tiden. Arnór har hoppat in i de tre senaste matcherna medan Pontus gjorde sina första minuter i högsta serien på Örjans Vall i Halmstad. Det blev drygt tio minuters spel i lördagens förlustmatch.

– Känns skönt, nåt jag har sett fram emot väldigt länge. Jag har tränat mycket och försöker fixa självförtroende från tränarna och spelarna. Nu fick jag chansen, bara gå in och visa och ta den. Det betyder mycket, som ett kvitto på att man jobbar hårt. Det är härligt, säger Pontus efter måndagens träning på Östgötaporten.

Det var dags nu?

– Ja, det tycker jag. Det känns som jag kommit mer in i gänget liksom, nu är jag en av dem. Vi får se vad som händer, men nu satsar jag på lite inhopp i slutet i allsvenskan, säger Pontus.

Han kom in med kvicka ben och försökte ta för sig.

– De sa åt mig att springa mycket och ta löpningar, jag försökte spela enkelt. Det var bara att kämpa på, säger Pontus som var inblandad i IFK:s sena reducering.

– Planen var inte så himla bra. Var svårt att få kontroll, men fixade i alla fall frisparken som vi gjorde mål på. Skönt att jag gjorde nåt för laget, säger han.

I och med inhoppet är det numera två med allsvenska meriter i familjen Almqvist. Tre år äldre systern Tove spelar med mästarlaget Linköpings FC.

– Hon är väldigt duktig. Vi ser varandras matcher så mycket som möjligt, stöttar varandra och snackar om hur det går och hur man ska spela. Vi körde mycket ihop när vi var små och pushade varandra, säger Pontus om sin storasyster.

Han har tränat med A-truppen hela säsongen, efter att ha kommit hem från nio månader på Nike Academy i England, där han även provtränade med Derby County.

– Väldigt lärorikt, men tufft. Samma grej varje dag, man bodde tillsammans, käkade tillsammans, tränade tillsammans. Jag lärde mig mycket därifrån, säger Pontus om akademitiden på de brittiska öarna.

Han tycker att han har utvecklats en hel del den här säsongen.

– I början var det lite tufft. Jag dribblade lite i fel lägen och så. Nu har jag fått tips från spelare och tränare hur jag ska spela och ta löpningar. Det är bara att lyssna på dem och köra på. Nu känns det bra, jag är på rätt spår, säger Pontus som ser en ytterposition i tremannaanfallet som sin favoritplats.

Hans kontrakt med IFK går ut efter säsongen, men en förlängning är nära.

– De vill att jag ska skriva på nu, och det känns bra här. Jag har byggt upp min fysik och fått övriga spelarnas förtroende. Det skulle vara kul att skriva på för några år. Det är inte så långt borta. Att stanna här är mitt huvudspår, berättar han.