Här är flera frågetecken i IFK inför torsdag

Frågetecknen är flera i IFK. "Det är lite rörigt och ovisst runt vad vi kommer att kunna ställa upp med", säger Jens Gustafsson.

Jens Gustafsson har mycket att fundera på inför torsdagens match mot AFC Eskilstuna.

Jens Gustafsson har mycket att fundera på inför torsdagens match mot AFC Eskilstuna.

Foto: Josefin Loftenius/Bildbyrån

Fotboll2019-09-24 14:15

Efter helgens seger och tre poäng mot Örebro var IFK-truppen åter igång med full träning under tisdagen. I alla fall de som kunde delta. Det saknades också en del spelare.

Kalle Holmberg (rehab för sitt lår) och Simon Thern (sjuk) är fortsatt borta och inte heller aktuella mot AFC Eskilstuna på Östgötaporten på torsdag. Men det finns fler frågetecken än så.

– Vi har haft sjukdomar och småskavanker i truppen, och har det fortfarande, konstaterar Jens Gustafsson.

Sead Haksabanovic är en som är osäker. Under tisdagen var den formstarke anfallaren sjuk och missade träningen helt. Mittbacken Kasper Larsen inledde passet men klev av.

– Han hade en liten känning så det var en försiktighetsåtgärd. Sead är lite krasslig så vi får se om han hinner tillfriskna. Ian (Smith) har varit krasslig men kunde jogga idag. Maic Sema körde också vid sidan, där är det dag för dag. Jag tror inte att han är alltför långt från träningsplanen nu. Men det är lite rörigt och ovisst runt vad vi kommer att kunna ställa upp med för lag, vi måste nog förbi även träningen imorgon innan jag kan säga det. 

Ni har tagit 19 av 24 poäng och ändå inte avancerat en enda position i tabellen, det är ganska unikt?

– Det blir intressant först när det har spelats 30 omgångar, det vet ni, svarar Gustafsson med ett leende innan han fortsätter:

– Allt handlar om hur det slutar, inte hur det ser ut just nu. Men att det inte hänt något tabellpositionsmässigt har nog mer med vår start och uppdelningen i tabellen att göra. Vi närmar oss.

Grämer du dig över starten på säsongen med tanke på den form ni visat på slutet?

– Jag tycker att man bör ha respekt för att så som vi måste agera i IFK Norrköping för att kunna vara med innebär det att vi behöver göra en del spelarbyten. Det tar tid och detta året tog det lite längre tid att bygga om och hitta rollerna och så vidare. Det är i allra högsta grad mitt ansvar att påskynda den processen, det lyckades jag inte med så snabbt som jag hade önskat. Där kan jag vara väldigt kritisk mot mig själv.

Vad kunde du ha gjort annorlunda?

– Säkert mycket. Sedan är det också en tid där spelares form går upp och ner. De som var väldigt framträdande i början av allsvenskan är inte det i slutet. Däremellan går det mycket upp och ner. Återigen lär vi oss att de unga spelarna är och nosar de äldre och erfarna i nacken hela tiden och blir bättre för varje träning. Med det sagt har vi en väldigt stark framtidstro vilket är viktigt för oss.

Det IFK som uppträder just nu är ett av seriens allra formstarkaste – det är ett faktum. 

Ett av de bättre lagen du haft sedan du kom hit?

– Jag tycker att vi har varit ganska kvalitativa under hela perioden. Det har kommit och gått spelare som varit väldigt, väldigt bra. Vi har hela tiden jobbat med kärnan och flyttat den framåt för att det ska bli bättre för varje dag. Det är svårt för mig att välja på det sättet, men vi inser att vi utvecklas och blir bättre.

Kalle Holmberg och Gudmundur Thórarinsson är två spelare vars kontrakt går ut snart, pratar ni någon framtid där?

– Nu gör vi det inte, men vi har pratat tidigare. Sedan får vi se vart det tar vägen. Man kan konstatera att det är två väldigt skickliga spelare som har utgående avtal och vi får se lite, det handlar om deras vilja inför framtiden också. Ibland når man framgång tidigt och ibland måste man vänta och se lite.

Sylvias Kristoffer Khazeni har tränat med er nu en tid, ser du honom som en potentiell framtida allsvensk IFK-spelare?

– Det får vi se, det här året har varit mycket att hålla ihop honom fysiskt sett. Det är en liten saga kan man säga, en spelare som vi såg spela mot Sylvia med Stocksund som inte haft en spikrak väg. Vi har sett hans kvalitéer i Sylvia nu och sedan har han fått vara med oss i träning. Det är kul att se att den typen av resor fortfarande finns kvar i elitfotbollen.

Maic Sema är fortsatt ett frågetecken.
Maic Sema är fortsatt ett frågetecken.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!