Han var utlånad till Värnamo i superettan under den andra halvan av 2016. Där började det lite upp och ner för yttermittfältaren, men på slutet växte han mer och mer in i det och avslutade starkt.

När NT-sporten träffade honom tillbaka på Östgötaporten för ett par veckor sedan var det en realistisk 20-åring som pratade om framtiden.

– Jag är ju från Norr­köping och det är min klubb. Men man måste vara realistisk också och kolla hur det ser ut här. Det finns många duktiga yttermittfältare. Jag behöv­er få speltid och måste tänka på mitt eget bästa, sa han då.

"Stort intresse"

Nu har även han och klubben satt sig ner och kommit fram till samma sak.

– Vi är överens om att det är bäst för honom. Han behöver speltid och framför allt är inte vi rätt för honom just nu, säger IFK-managern Jens Gustafsson.

– Sedan får vi se vad nästa steg blir, det vet vi inte ännu.

Gentrit Citaku har kontrakt med IFK även över nästa år.

– Jag skulle bli förvånad om det inte kommer bli ett stort intresse för "Genta" nu. Han är en talangfull spelare som under tiden i Värnamo visade vilka kvalitéer han har, säger Gustafsson.

IFK kommer vara tillmötesgående i en kommande förhandling om det dyker upp en intresserad klubb.

– Det finns ingen anledning till något annat, vi kan inte resonera på ett sätt nu och göra en annan sak då, säger Gustafsson.

Tuff matchning

IFK-managern har jobbat på med vårens försäsongsmatcher. Klubben åker till portugisiska Albufeira den 23 januari till och med den 2 februari. Där kommer man spela två matcher. Motståndet är inte spikat men det finns alternativ.

– Det finns lag från högstaligan i Schweiz, Österrike och Polen där samtidigt. De håller väldigt bra klass, säger Gustafsson.

Väl hemma i Norrköping igen ställs man helgen direkt efteråt mot IK Frej hemma på Östgötaporten innan det väntar en miniturnering i Stockholm. IFK har tackat ja till den där man möter Hammarby och HJK Helsingfors på Tele2 Arena 9 och 11 februari.

– Vi har spelare som behöver matchning, säger Jens Gustafsson om det täta spelschemat.

Efter matcherna på Tele2 Arena drar Svenska cupens gruppspel igång där IFK spelar i samma grupp som Örgryte, Vänersborg och Halmstad.