IFK Norrköpings manager får vara utan Oliver Stefánsson och Isak Bergmann Jóhannesson den närmaste tiden när duon spelar U17-EM för Island.

Turneringen pågår mellan 3 och 17 maj.

Island inleder med match mot Ryssland på lördag.

Artikelbild

| Isak Bergmann Johannesson.

Båda lämnade Norrköping och IFK under onsdagen för att ansluta till den isländska EM-truppen som spelar i samma grupp som Ungern, Portugal och Ryssland.

Jens Gustafsson ser positivt på deras chans att få spela ett mästerskap.

– Det är jättefina möjligheter för dem att spela internationella matcher som också är väldigt tuffa. Det är otroligt bra lag som är med där. Oliver har fått en del matcher här under våren och eftersom han är spelklar har han kunnat fortsätta spela också. För Isak är det här otroligt viktigt med tanke på att vi inte har kunnat erbjuda honom tävlingsmatcher efter det att träningsmatcherna slutade.

Isak Bergmann Jóhannesson fyllde nyss 16 år och då får IFK ansöka om att använda honom i tävlingsspel trots att han är under 18. Det går att få dipens för spelare inom EU/EES att byta nationsförbund före 18 års ålder, då ska allt vara ordnat och dokumenterat vad gäller skolutbildningen och den fotbollsmässiga utbildningen.

Artikelbild

| Oliver Stefansson.

Hur är läget där?

– Det vet vi inte, vi väntar på besked från Fifa. Det är inte så att man får någon uppdatering utan det kommer vad som behöver göras eller om allting är klart. Så har principen varit tidigare och det börjar närma sig om det också är som det varit innan.

Men ni har skickat in allt ni ska?

– Ja, så är det.

Kommer ni ha scouten Stig Torbjörnsen på plats under U17-EM?

– Det ska vi fatta beslut om idag, det vet jag inte i nuläget men vi söker i alla fall hur vi ska kunna se matcherna vi som inte är där, säger Jens Gustafsson som i så fall också får möjligheten att se Hakon Arnar Haraldsson och Jón Gísli Eyland Gíslason som var och tränade med IFK (främst U19 och Sylvia) tidigare i våras.

– Och så spelar Sverige också, påpekar Gustafsson om värdet av turneringen.