Det har varit oroligheter och oklarheter kring Simon Therns status. Mittfältaren kunde inte träna eller spela match när IFK var på Öland nyligen.

Under torsdagen kunde han dock träna lite lätt.

– Jag hade problem mellan Sundsvall- och AIK-matchen. Jag var faktiskt på väg att byta mot AIK efter halvtid. Sedan reducerade vi och då kände jag att jag inte kunde byta. Jag hade ganska ont, men kunde spela, säger Simon Thern.

Artikelbild

Efter den minnesvärda 3–3-matchen mot AIK har knät varit problematiskt.

– När jag har varit ledig blev det inte så mycket bättre. Det är liksom inget farligt i knät. Men har du ont så har du ont och det är ofta kroppen som säger ifrån om något inte riktigt stämmer. Jag har haft en inflammation i knät, egentligen på ett bra ställe så det ska inte vara någon fara, säger Simon Thern.

– Jag har tagit det lite försiktigt nu första veckan. Jag behöver inte trigga något när jag inte måste det. Om det hade varit match i dag så hade jag kunnat spela. Men nu är jag ändå avstängd i nästa match (8 juli borta mot Djurgården), så det är dumt att stressa. Nästa vecka räknar jag dock med att träna på bra.

För Simon Thern väntar en höstsäsong med en ny partner på innermittfältet. Detta sedan Eric Smith har lämnat för belgiska Gent.

– Vi lärde känna varandra bra och kompletterade varandra bra på planen. På slutet var han lite mer sittande och jag lite mer fri. Eric väger ju 10-15 kilo mer än jag och är väldigt bra i det fysiska spelet och huvudspelet. Det är klart att det är tråkigt för oss, men kul för honom, säger Simon Thern.

Thern tror att Smith gör det som har varit otroligt svårt för svenskar i belgiska ligan.

– Om man ser till den belgiska ligan så är den ganska fysisk. Det är inte många som knäpper Eric på näsan i det spelet. Jag tror att han har goda möjligheter att göra det riktigt bra, säger Simon Thern.

– Sen får man se. Det är alltid lite skillnad. Han kommer till en nivå som är högre än här. Han kommer till en annorlunda situation med hårdare konkurrens.

Nu blir det en ny kompanjon för dig på mitten, hur tänker du kring det?

– Jag har spelat i så många lag och gjort många såna här byten. Det är inget konstigt, utan en naturlig gång. Det kommer försvinna spelare från andra klubbar också. Vi får anpassa oss till det nya. Jag är jättepositiv och har en stark tro på oss inför det som väntar. Vi hade ett väldigt bra flow innan uppehållet.