Det gäller att lägga av när man är på topp. Efter två distansskott i rad i mål på den extra avslutningsövningen tackar David Moberg Karlsson för sig med ett glädjeskrik.

– Jag är tillbaka, vrålar han och stänker ned Mathias Florén som en segergest på väg av från planen.

Det är en nyklippt och glad 23-åring och det ena hänger ihop med det andra.

Artikelbild

– Det känns bra. Jag är lättare och mycket snabbare nu utan vindmotståndet. Nej då, det behövdes en förändring. Jag ska ju bli farsa så jag kan inte se alltför oanständig ut, säger ”DMK” med ett leende.

Om ungefär en månad är det dags att bli pappa för första gången och han är riktigt taggad över vad som väntar.

– Det ska bli en pojke, det vet vi. Vi har förberett med det mesta av inköpen och sen har vi många vänner som inte har fått barn, och de är ju ganska förväntansfulla också och har köpt en del grejer.

Kan du föreställa dig milstolpen som väntar?

Artikelbild

– Folk har ju olika syn på livet. Jag har aldrig varit särskilt sugen på att festa och jag har egentligen nästan alltid sett fram mot den dagen när jag ska bli farsa. Jag har haft det som vision liksom. Mina föräldrar var ganska unga föräldrar, och deras föräldrar också. Det har varit så i min familj och jag har sett fram mot det ganska länge. Att det blir av nu är helt fantastiskt.

Om familjelivet leker för Moberg Karlsson är det lite tyngre på jobbet.

Allsvenskan tar landskampsuppehåll med en hel del frågetecken för IFK Norrköping, framför allt i offensiven.

Siffrorna efter sommaruppehållet är ingen rolig läsning. Sedan omstarten borta mot Örebro har IFK två segrar och sex förluster.

Målskyttet i sig är lika dystert där det bara har blivit sex mål på åtta matcher, fördelat på fyra för Sebastian Andersson och två för Kalle Holmberg.

Senaste gången någon annan gjorde ett allsvenskt mål för IFK var för nästan tre månader sedan. I segermatchen hemma mot Göteborg den 4 juni nätade Niclas Eliasson och just David Moberg Karlsson. Det var då DMK jublade genom att stoppa in bollen under matchtröjan och offentliggöra det kommande faderskapet.

Moberg Karlsson suger in den hårda statistiken och konstaterar snabbt att det inte är godkänt.

– I början av juni alltså, det är klart att det är för dåligt. Man kan väl säga att jag har kommit fram till målchanser där jag har bränt rätt så jävla rejält. Skjutit över många gånger. Det håller ju inte i längden om man ska vinna fotbollsmatcher, säger han.

De två som har gjort mål har inte direkt massproducerat heller.

– Nej. För det första har ju inte laget gått helt hundra rent generellt, och då har man ju skapat mindre chanser. Sen hade jag en period då jag hade väldigt mycket självförtroende då jag tyckte mig sätta de flesta chanserna, både i träning och match. Då (i huvudet) vek jag in och sköt i bortre vilket jag inte har gjort under den här perioden. Det är ju en sån sak också, med individuell skicklighet. Vi har missat många lägen eftersom vi inte har haft skärpa i det, och det får ju alla ta på sig. Och det ser du ju med skotträningen. Vi får ju köra lite eget och snäppa upp nivån. Och som jag sa förut: som lag har vi ju inte spelat oss fram till lika många målchanser som förut heller.

Allsvenskan återstartar för IFK:s del med bortamatch mot Jönköping söndagen den 10 september. Allra närmast väntar AC Studenterna i torsdagens ÖFF-jubileumsmatch i Linköping.

– Jag har ingen jättekoll på dem men jag kommer ju från Mariestad och IFK Mariestad ligger i fyran. Jag har varit där och tränat och det borde väl vara något liknande, säger DMK.

Han ser det mer som en ”riktig” match än bara uppvisning.

– Det är klart att vi borde vinna med några mål. Men samtidigt kan man inte gå ut och ställa skorna helt och inte bry sig. Det är ju fortfarande fotbollsspelare som också har tränat under lång tid.

För dem är det förmodligen livets coolaste match?

– Exakt. Det är klart att de kommer springa mycket och vi måste ju också ta det seriöst. Sen har vi ju ett lite nytt spelsystem som jag tror vi ska köra igång nu. Då får vi ju ha det som mål också.

Hur stor förändring blir det?

– Inte jättemycket, någon position här och där. Jag har ju varit med i många olika lag och det har blivit olika formationer genom åren. Det blir samma nu. Det handlar om att gå ut och spela fotboll men det blir lite annorlunda arbetsuppgifter, säger David Moberg Karlsson.