IFK-stjärnans fick uppleva sin stora dröm

Simon Skrabb har nått sin dröm. "Och det är inte bara min dröm. Det är min pappas dröm, det är min farfars dröm, det har gått i generationer", säger IFK-anfallaren.

Simon Skrabb och det finska jublet.

Simon Skrabb och det finska jublet.

Foto: Montage

Fotboll2019-11-16 15:15

Via 3–0 mot Liechtenstein på fotbollstadion i Tölö i utkanten av Helsingfors ordnade Finland det historiska avancemanget till EM nästa sommar. Ett Finland som aldrig kvalificerat sig för ett mästerskap i fotboll tidigare.

Glädjescenerna visste inga gränser i landet som suktat efter det här så länge och i så många år.

Mitt i allt stod IFK:s Simon Skrabb och försökte för de finska medierna att sätta ord på känslorna. Skrabb hoppade in med en dryg kvart kvar av den avgörande matchen och fick uppleva anvancemanget på planen.

– Fantastiskt. Det är svårt att ta in hur stort allt är. Jag kommer att behöva smälta det här ett tag. Det är svårt att förstå vad vi faktiskt har gjort i dag. Det är något helt otroligt, konstaterade Skrabb för Svenska Yle.

– När du var liten och låg i sängen och bad till gud varje kväll ... det här var ju en av drömmarna du bad om att ska gå i uppfyllelse. Och det är inte bara min dröm. Det är min pappas dröm, det är min farfars dröm, det har gått i generationer. 

Med två matcher kvar i kvalgruppen hade Finland ett jätteläge och allt i egna händer. Det krävdes två poäng på två matcher mot avsågade Liechtenstein och Grekland för att EM-biljetten skulle kunna kvitteras ut.

Finland löste det direkt.

Det fanns inga tecken på att laget skulle dallra i avgörandets stund.

– Jag var aldrig orolig. Jag var helt hundra på att det här fixar vi. Matcher mot Bosnien och Grekland och Armenien är tuffare matcher. Att vi fick Liechtenstein hemma i ett läge där vi kan avgöra allting passade ju oss som hand i handske, fortsatte Skrabb till Svenska Yle.

Ett defensivt Liechtenstein stod emot inledningsvis men när Jasse Tuominen spräckte nollan före pausen kunde inget stoppa det finska laget. Storstjärnan Teemu Pukki satte två mål efter pausen som säkrade avancemanget inför rusiga hemmafans. 

– Stämningen var fantastisk. Bara glädje hela vägen. Fyrverkerier, planstormningen, allt runt omkring, det var grymt, konstaterade Skrabb som upplevde samma sak i den sista allsvenska omgången.

Skillnaden:

Då var det motståndarna Djurgården som firade SM-guldet på Östgötaporten. Nu var det han själv och de egna fansen som fick jubla.

– Jag hade ju en planstormning också med Djurgården här för någon vecka sedan och då var det lite mer brådis in i omklädningsrummet, innan du åker på stryk. Men här visste man att vi bara ska firas så nu var det ingen stress i väg, här var det bara att njuta, sa Skrabb i den mixade zonen efter den historiska finska kvällen.

Nästa sommar väntar EM för IFK-anfallaren och Finland. Det är knappast något som minskar Simon Skrabbs motivation inför 2020.

– Nästa sommar så smäller det i EM också och det är med en fantastisk känsla jag får semester efter det här. Och att ladda om för nästa år kommer ju inte att bli något problem när jag vet vad som ligger framför och vilken god smak jag har för fotbollen nu.

Simon Skrabb fick uppleva något historiskt med det finska laget när man tog sig till EM-slutspelet.
Simon Skrabb fick uppleva något historiskt med det finska laget när man tog sig till EM-slutspelet.
Karta: Tölö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!