När han behärskat skickade in 3–0 i bortre hörnet på Santiago Bernabéu-stadion var det bara nästa kapitel i den isländska framgångssagan.

Arnór Sigurdsson såldes från IFK i somras till CSKA Moskva – och blev då klubbens dyraste försäljning någonsin.

Nu?

Artikelbild

Resan har bara fortsatt och fortsatt.

LÄS MER: Straffmiss i isländska debuten

Stefan Hellberg är imponerad över Sigurdssons framfart, precis som alla andra. Det verkar inte finnas något stopp på framgångarna för den lille spelaren med den sköna blicken för spelet.

Hur förklarar man att en spelare går från att lira i Sylvia ena hösten till den här nivån ett år senare?

– När han kom till oss första gången, på hösten 2016, kände man direkt att; jäklar vad den här spelaren är bra. Han hade något extra. Det han kanske framför allt fick med sig härifrån var att när han kom ville han gärna komma hem och möta bollen. Det är det kanske viktigaste vi gjorde, att han skulle känna att han inte skulle hamna för långt tillbaka i planen utan vara med framåt och göra poäng, säger Hellberg.

Han fortsätter:

– Sedan har han gjort en stor resa själv. Han la ner ett så otroligt hårt jobb på så kort tid. Det är det som sticker ut tillsammans med den här förmågan att tro på sig själv. Att han litar på sin egen förmåga till hundra procent.

LÄS MER: Så gynnas IFK av Arnór-sagan

Hellberg jämför honom med en annan IFK-spelare genom tiderna. Och det är inte vem som helst och han backar till 1990.

– Jag har sett det en gång förut. Tomas Brolin, det är väldigt likt. Där såg man också att han hade bestämt sig och tränade så mycket, han hade också förmågan att vara lika bra som de han möter. Sedan har vi haft andra också, Alexander Fransson har också spelat i Champions League, men inte lika fort och inte på lika hög nivå.

Hur gick det till när ni hittade Sigurdsson på Island?

– Han kom hit med Thordur Thordarssons son (Stefan), första gången hösten 2016. Då hade vi inte sett honom på Island innan. Det var Thordur och Stefan (den äldre) som låg bakom det när de kom och tränade med oss från Akranes. Det är häftigt att det i den lilla byn på 7 000 invånare är, tror jag, 36 spelare som kommit ut som proffs.

Vad betyder det för er som klubb att visa att den här resan är möjlig här?

– Han kan vara en förebild på det sättet. David (Mitov Nilsson) och "Totte" (Christoffer Nyman) visade att det går att ta sig in i A-laget via egna leden om man jobbar hårt. Arnór kan också visa att det går, och man ska ha klart för sig att han var bra när han kom men han var inte extrem. Men han har hela tiden haft de två viktigaste egenskaperna. Respektlösheten och tron på att jag kan det här jag också. Och samtidigt ödmjukheten att han förstår vilket enormt jobb som krävs för att nå till den här nivån, svarar Stefan Hellberg.

LÄS MER: Arnór målskytt på Santiago Bernabéu

Just jobbet på träningarna är det som ofta nämns när Arnór Sigurdssons framfart kommer på tal.

– Han var verkligen exceptionell där. Det är inte främst hur mycket han stannade efter träningarna men just att han alltid var 100 procent i allt han gjorde här. Man kan stanna och skjuta efter träningarna men gör man det inte helhjärtat ger det kanske inte lika mycket. Sedan var han redan van att träna hårt från tiden på Island, han tålde redan hård träning när han kom till oss. Det han kanske gjorde extra mest av allt här var all tid han la på gymmet, där han bodde så nära.

Det har burit hela vägen till Champions League och matcher mot Real Madrid och Roma så här långt.

Framtiden?

Hur långt det kan bära där kan ingen sia om just nu förstås.

– Det är omöjligt att säga, det finns spelare i Real Madrid som kanske har ännu större egenskaper, men han kan komma jäkligt långt med sina bästa egenskaper. Och det är kul att se att han kommit till en klubb som trott så mycket på honom att han verkligen får spela. Att en så stor klubb låter honom göra det. Det är häftigt.