Ett IFK Norrköping i smådesperat segerbehov för att inte tappa tätkontakten, mot Elfsborg som har ryckt upp sig sedan det jobbiga fjolåret.

Det var utgångsläget på Borås Arena – inkluderat en högintressant debut i startelvan för IFK:s nyförvärv Egzon Binaku i stället för skadade Gudmundur Thórarinsson.

Historiskt sett har IFK haft det svårt på Elfsborgs hemmaarena men i fjol bröts en 20 år lång svit tack vare Simon Skrabbs enda mål i matchen.

Det blev händelserikt från start med bud på mål åt båda hållen: Kasper Larsen och Christoffer Nyman för IFK och Pawel Cibicki för Elfsborg.

IFK:s första halvtimme bjöd på fyndigt anfallsspel och många spelare som fyllde på i offensiven. Tre Elfsborgsvarningar efter 30 minuter var också ett tecken på att hemmalaget hade svårt att värja sig.

Elfsborg hade en hel del boll men IFK stod samlat i defensiven och det blev inte mycket över för Isak Pettersson.

– En ganska jämn match mellan två lag som vill spela fotboll, även om det inte har varit några jättechanser åt något håll. Vi måste bli bättre i sista tredjedelen, få fram bollen i boxen. Då kan vi få 1–0:an, sa Alexander Fransson till CMore i pausintervjun.

Så här tyckte IFK-managern Jens Gustafsson efter halva matchen:

– Bra första 20, sen tappade vi lite för mycket boll. Vi behöver lösa speluppbyggnaden lite bättre och vara nogranna med bollen. Vi har tappat lite för många enkla bollar.

Inledningen av den andra halvleken bjöd inte direkt på någon fotbollspropaganda. Det var tempofattigt och svårt att få till något för båda lagen.

Efter en dryg timme bytte IFK in Sead Haksabanovic för att försöka blåsa liv i matchen.

Men matchen hade gått i stå på något sätt och det var svårt att få till en förändring.

Elfsborg kändes klart hetast i den andra halvleken och Cibicki var nära att trycka in 1–0, men bollen smet precis utanför stolpen.

Isak Pettersson fick rejält mycket att göra de sista tio minuterna när Elfsborg gick för tre poäng.

Inhopparen Kalle Holmberg fick i alla fall en halvchans för IFK men nådde inte riktigt fram på inspelet.

Cibicki fick ett sista gyllene läge i slutsekunderna men skottet blockades bort av Lars Krogh Gerson.

Mer hände inte i matchen.

Elfsborg–IFK Norrköping slutade 0–0.