Det är dagen efter 3–1-segern mot Malmö och det kunde definitivt gå att hitta sämre dagar att träffa han som ska leda arbetet på kansliet. Efter en lite turbulent sommar har han fått ta över flera roller i och runt klubben.

36-åringen från Småland kom som ekonomichef för ett drygt år sedan. Nu kan han även skriva klubbchef samt vd för både IFK Performance Center AB och Parken Event och Arena AB på sitt visitkort.

– Det är ganska många roller och just nu håller jag ihop marknad också. Det är komplext men jag sitter inte själv, jag har hjälp av både styrelsen och mina medarbetare. Och vi håller på att rekrytera nya medarbetare, säger Magnusson när vi slår oss ner i en av logerna på Östgötaporten.

Artikelbild

| Jens Magnusson.

Det är bara en natts sömn och lite till sedan det firades tre poäng på konstgräsmattan nedanför.

– Klart man mår väldigt bra. Det är alltid lättare att gå upp och man får mycket energi när man får uppleva sådant tillsammans. Det påverkar hela organisationen. Sedan gäller det att se till att bygga en klubb som står stark även när det går upp och ner med resultaten, säger Magnusson.

Han hade samma roll i Öster innan han rekryterades till IFK. I sin förra klubb var han faktiskt på väg att värva Jens Gustafsson som tränare 2015.

– Vi träffades en del men det blev inte så. Så jag fick säga upp mig själv och flytta efter hit istället, säger Magnusson med ett skratt.

Artikelbild

| Jens Magnusson.

I somras började diskussionerna om att han skulle ta över som klubbchef. Flera personer hade slutat på kansliet vilket NT kunde berätta om i en större granskning nyligen.

Magnusson klev in efter David Bergström.

– Det var en situation som varit lite turbulent. Jag fick frågan av styrelsen att först bli klubbchef och sedan även vd för de två bolagen. Att vara klubbchef för IFK är ett av de finaste uppdragen man kan ha i fotbollssverige. I den aspekten var det inte svårt att tacka ja. Jag tror att jag är en ganska orädd person. Jag brinner för fotboll och har det i blodet. Det är en del som frågat eftersom det varit ganska många personer på den här positionen genom åren, men jag tror att man måste leva här och nu och inte fundera så mycket. Då gör man bara ett sämre jobb. Alla som jobbar med verksamheter kopplat till elitidrott vet om förutsättningarna.

Han beskriver vikten av att bygga på långsiktighet och kontinuitet i och runt klubben när man hittar rätt personer för de vakanta uppdragen.

– Sporten är en väldigt stabil verksamhet nu, sedan har vi inte lyckats bygga samma långsiktighet på den andra sidan. Vissa kanske ser det som negativt, men där vi är sportsligt samtidigt som många bitar inte funkat optimalt – då vore det kul att se vart vi kan hamna när allt "jackar" i och vi får igång de här bitarna också.

Hur ska ni nå dit?

– Jag tjatar om tre saker. Hårt jobb, ödmjukhet och glädje. Det är viktiga värdeord för mig. Vi är redan långt framme när det gäller hårt jobb. När det gäller ödmjukhet tror jag vi får sänka garden lite ibland och inse att sportsligt är vi i toppen av allsvenskan men i övriga organisationen är vi inte där än. Men vi vill och ska dit. När det gäller glädjen är det den största resan vi har kvar men det finns så mycket som är bra också, vi är stadens starkaste och finaste varumärke, jobbar i en fantastisk miljö och med en fantastisk slutprodukt som är fotboll. Det är redan en väldigt bra arbetsplats och den förutsättningar att bli ännu bättre. Jag har många fantastiska kollegor som betyder mycket för mig.

– Ett av mina mål är att vi ska bli en lite mer öppen och inkluderande förening. Det finns många där ute med ett enormt kontaktnät, engagemang och kunskap. De vill jag gärna knyta närmare föreningen.Jag tror på transparens och öppenhet mot medlemmar och andra. Det är något man tjänar på i längden.

Han ser att IFK har en ännu högre potential på marknadssidan än man får ut idag. Och att det är viktigt att se framåt efter en tid med negativa rubriker runt den delen av verksamheten.

– Man ska ta lärdom av historien men inte bära det som en ryggsäck som tynger framtiden. Vi är lite för få nu och har några vakanta platser men det ger oss också möjligheten att få in nya och hungriga personer som vill vara med och driva IFK framåt.

Det är en väldigt publik roll du har nu, det är inget du räds?

– Jag har jobbat som klubbchef i Öster och är ganska van vid det. Jag känner inte det som något större problem. IFK berör oerhört många personer och betyder så mycket för så många. Det är en styrka i sig.

Jens Magnussons egna fotbollskarriär handlade främst om Ljungby i division 2. Den utbildade civilekonomen stannade dock på bänken på den nivån. Sedan har han varit sportchef på ideell basis samt haft tränaruppdrag.

– Jag spelade final i Gothia Cup, det är fortfarande det stora. När jag var 18 år. Vi mötte Adebayor och några andra. Jag har en video kvar som jag kan titta på ibland. Sedan gjorde jag ett försök till comeback i en mindre klubb utanför Växjö för något år sedan. Min fru sa att jag bara skulle bli skadad. Nej då, sa jag. På kvällen fick jag ringa med ett korsband mindre från sjukhuset och fråga om hon kunde komma och hämta mig, haha.

Någon mer comeback fotbollsplanen kanske inte är aktuell med andra ord. Jens Magnusson har hittat sin roll vid sidan istället.