Österrikaren värvades in i somras på ett ettårskontrakt för att täcka upp under David Mitov Nilssons benbrott.

Inför säsongen 2017 var Mitov helt återställd och kampen om förstaplatsen stod mellan dem båda eftersom Andreas Vaikla hade försvunnit.

Det blev ingen kamp, åtminstone inte den närmaste tiden. Mitovs handledsbrott för en vecka sedan har gjort uttagningsproceduren lätt för Jens Gustafsson. Langer verkar vara den första att beklaga den tråkiga situationen.

Artikelbild

– Jag lider med David. Han är en bra kille som är väldigt positiv och proffsig. Det är bara bra för mig som målvakt att ha en sån som konkurrent. Jag önskar honom det bästa och att han kommer tillbaka igen, så som han kom tillbaka förut i bra form. Men det är så fotbollen fungerar, och jag var också med om det när jag spelade i Vålerengen att de tog in en annan när jag blev skadad, berättar han i lobbyn på spelarhotellet i Albufeira.

I Norrköping har Michael Langer hamnat i Maths Elfvendals målvaktsskola och han öser beröm över landslagets målvaktstränare.

– Maths är fantastisk. Norrköping och Sverige kan vara stolta över honom. Han har jättemycket kunskap trots sin ålder. Jag har mött många målvakstränare genom åren och Maths håller verkligen en hög nivå. Han är en jobbnarkoman.

Blir det inte lite nördigt med alla siffror och procent hit och dit om alla detaljer?

Artikelbild

– Nej, det är fantastiskt. För mig som målvakt kan all statistik och videoanalyser vara jättebra hjälp. Det handlar om att göra målvaktsjobbet enklare.

Langer är hyggligt nöjd när han får summera höstsäsongen i IFK där han spelade hela tiden, undantaget när han tvingades vila på grund av effekterna av en elak infektion i en visdomstand.

– Först och främst, alla hjälpte mig att komma in på ett mycket bra sätt. Men jag gjorde så gott jag kunde. Sen kan man alltid säga att vi kunde ha gjort det ena eller andra bättre. Första frågan var hur jag kunde hjälpa laget och det är det samma som det har varit förut. Jag försöker lägga in mina procent och bidra med min erfarenhet, prata mycket. Matcherna var på en bra nivå och vi spelade riktigt bra en lång period, och sen blev det lite kämpigare mot slutet. Men där har vi något att jobba med.

Två matcher väntar under Portugallägret: Shakhtar Donetsk från Ukraina under lördagen och därefter österrikiska Mattersburg på tisdag.

Langer är i alla fall uttagen till den första matchen, och är förberedd på en svettig uppgift när IFK gör årsdebut mot ett lag med hög Europaklass.

– En tuff och svår match. Det är vår första försäsongsmatch och vi får se hur det påverkar oss, konstaterar han.

Mattersburg, som ligger sist i ligan, har han bra koll på som österrikare.

– Det är ett starkt lag som spelar mycket med långbollar. Shakhtar har många bra individuella spelare, som brassarna, men det är bra att möta ett lag som Mattersburg också med en annan typ av fotboll. Vi kommer spela mot sådana fysiska lag i Sverige också.

Michael Langers IFK-kontrakt går ut i sommar men han stressar inte upp sig över den situationen.

– Om jag ska vara ärlig tänker jag inte på det just nu. Om jag gjorde det skulle det påverka mig som målvakt. Allt jag kan göra är att göra mitt bästa, och det var så jag tänkte när jag skrev på för Norrköping. Jag har ett halvår kvar och jag har inte gjort klart jobbet än, säger han.