Med spel i IFK hoppas Alfons på A-landslaget

Utlånade backen är tillbaka i Norrköping – för att sikta mot A-landslaget.

Alfons Sampsted laddar för att få mer speltid i IFK-dressen 2020.

Alfons Sampsted laddar för att få mer speltid i IFK-dressen 2020.

Foto: Johny Daagh

Fotboll2019-10-19 08:00

I höstsolen gjorde Alfons Sampsted sitt andra träningspass med IFK Norrköping efter tre månader som utlånad till sitt tidigare isländska lag, Breidablik.

– Känns bra att vara här igen, Breidablik tränar inte nu så jag tänkte att det är ett perfekt tillfälle att komma hit och träna på en bra nivå och visa vad jag kan inför nästa säsong, säger Alfons, som har kontrakt med IFK även 2020. 

I år har 21-åringen mest spelat i division 1 med samarbetsklubben Sylvia, fram till utlåningen i juli. Ligaspelet på Island tog nyligen slut. Alfons klubb slutade tvåa bakom suveräna guldlaget KR Reykjavik.

– Breidablik hade förlorat tre-fyra matcher i rad och tappat ganska rejält mot KR, men efter att jag kom dit blev det bara en förlust på nio matcher. Vi har kvalitet att kämpa om förstaplatsen men Breidablik satsar som Norrköping på unga spelare, uppväxta i närområdet. De värvar inte så många för stora summor. Jag tycker det gick rätt bra för mig där, fick göra ett mål och några assist också, säger Alfons.

Han ser matcherna hemma på Island som nyttiga för sin utveckling.

– Bra att få visa vad jag kan i en liga som är högst i sitt land. I Sylvia eller nåt lag i superettan här kan man också visa vad man kan, men det är inte högstaligan och därmed inte alla som tittar på dig. Isländska ligan är inte lika bra som allsvenskan, men de bästa lagen på Island är bättre än man kanske tror.

Senaste veckan har även innehållit två EM-kvalmatcher med Islands U 21-landslag. Alfons spelade 2x90 minuter som högerback. Borta mot Sverige blev det förlust med 0–5 men därefter 1–0-seger hemma mot Irland.

Efter fyra kvalmatcher har Island tre segrar och en förlust och är tvåa i tabellen, bakom Irland men före både Italien och Sverige.

– Vi möter Italien nästa månad, om vi kan ta en eller tre poäng där är vi jättebra med, säger Alfons, som gjort totalt 26 ungdomslandskamper.

Nu väntar en dryg månads träning på Östgötaporten innan semester. I och med låneavtalet med Breidablik kan Alfons dock inte spela varken med IFK eller Sylvia. Det kan han göra först nästa säsong. Då hoppas han få mer speltid i allsvenskan. Om inte är han öppen för att söka lyckan i någon annan klubb.

– Just nu är det bara träna, köra hårt och visa vad jag kan så får vi se vad IFK säger. Speltid känns viktigt. I A-landslaget på Island fattas det en högerback och om jag vill vara aktuell på den positionen måste jag spela på en hög nivå. Händer inte det här måste jag hitta nån lösning, men jag hoppas det blir här, säger Alfons.

Alfons Sampsted.
Alfons Sampsted.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!