IFK Norrköping hade två veckors sommaruppehåll innan Jens Gustafsson blåste igång träningen igen. I väntan på att Östgötaporten ska få sitt nya konstgräs är det fortsatt City Gross Arena i Lindö som gäller.

Utespelarna fick ett skönt välkomnande med det obligatoriska yo-yo-testet, där Alfons Sampsted och Arnór Sigurdsson briljerade och förmodligen slog Christopher Telos inofficiella klubbrekord.

Målvakterna slapp den utmattningsövningen den här gången.

Artikelbild

| David Mitov Nilsson gör comeback efter lång skadetid.

Å andra sidan fick ju Isak Pettersson ett extra kort uppehåll eftersom han blev blixtinkallad till U 21-landslagets lyckosamma EM-kval borta mot Malta.

– Pontus Dahlberg blev sjuk så de ringde till mig när jag var i Halmstad. Det var på söndagen. Det var bara att packa grejerna och åka och jag kom ner lite senare än de andra, berättar Isak när laget har återkommit till Östgötaporten efter träningen.

Även om du inte fick spela var det din debut i U21-landslaget?

– Ja. Senaste var väl att jag lirade en U20-match förra sommaren, det som kallades för nya U21. Innan dess har det varit lite i U18 och U19. Jag visste ju om att jag var med i snacket men inte att Pontus skulle bli sjuk. Men det är ett gött gäng och det var bara att köra.

Artikelbild

| David Mitov Nilsson, Julius Lindgren och Isak Pettersson.

Ungefär som i IFK Norrköping då. När David Mitov Nilsson skadade handleden under försäsongen blev det skarpt läge för den unge halläningen men Isak Pettersson skötte uppgiften med bravur under de elva våromgångarna.

– Jag tycker att det har gått bra för mig och med samarbetet med alla framför. Jag är nöjd med min vår men jag vill utvecklas och bli ännu bättre, säger han själv.

Artikelbild

| Isak Pettersson, David Mitov Nilsson och Julius Lindgren.

Den mentala inställningen är inte mycket krångligare än så här:

– Det är bara att köra på och inte tänka så mycket. Vara go och glad och göra sitt bästa hela tiden.

Isak Pettersson har varit förstemålvakt under våren men den kampen lär tillta när allsvenskan går in i andra halvlek, med återstart borta mot Djurgården den 8 juli för IFK:s del.

David Mitov Nilsson har tagit ytterligare steg i sin rehabilitering och är nu i stort sett fysiskt återställd. Han vill självklart stå i allsvenskan så småningom men Isak välkomnar flåset i nacken.

– Framför allt är det ju gött och rättvist att han är frisk nu. En sån kille förtjänar inte att vara skadad.

Vad säger du om konkurrensen?

– Det är inget konstigt. Samtidigt som vi är kompisar är det bara att köra liksom. Det var konkurrens även innan med "Julle" (Lindgren) och Gustav (Jansson).

En extra säkerhetstejpning över högerhanden finns kvar som en påminnelse för David Mitov Nilsson. Under måndagsträningen kunde han bocka av ett trappsteg till på sin väg tillbaka till spel.

– Innan uppehållet var jag med en del på målvaktsspelet. Jag har kört positionsspel, inlägg och skott till en viss nivå, inte hundra procent. Jag har inte kört max förrän nu men i dag fick de skjuta på. Jag fick ett skott som verkligen tog rakt på högerhanden men det kändes ingenting. Jag har inga besvär nu så det var jättepositivt, berättar Mitov efter duschen på Östgötaporten.

Han är medveten om att det är en bit kvar till match.

– Jag har varit borta sedan i februari så det kommer ta lite tid att komma in i alla situationer och få in timingen, säger han.

LÄS MER:"Det känns tungt just nu".

Hur ser din närmaste tid ut?

– Det är bara att vara med på träningarna som vanligt egentligen. I dag blev det inget spel med skott från utespelarna men det är ganska skönt att vara tillbaka.

När kan du spela match?

– Jag vill gärna spela så fort som möjligt för att komma in i det men det är upp till Jens (Gustafsson). Nu är det ändå en månad kvar till nästa allsvenska match. Förhoppningsvis har jag läkt och kommit in i hyfsat bra form tills dess.

Du måste konkurrera ut Isak också.

– Precis. Han har gjort det jättebra med fyra nollor och vi har haft ett bra försvarsspel. Det är ingen självklarhet att jag ska spela när jag kommer tillbaka. Det är upp till mig att försöka hitta tillbaka men jag måste också vara rättvis mot mig själv och inte ställa för höga krav så pass tidigt.