LÄS OCKSÅ: Agenten: "Han är nära en ny klubb"

Det finns inga odds på hur mycket det skulle ge tillbaka om Eric Smith fullföljde säsongen i IFK Norrköping. Men om det skulle finnas skulle det nog ge ungefär samma utdelning som ett VM-guld till Saudiarabien.

Med andra ord: precis allt talar för att Smith lämnar "Peking" under nästa transferfönster.

Artikelbild

Tråkigt för IFK-fansen, bra för IFK-plånboken, roligt för huvudpersonen själv – om han lyckas bryta förbannelsen med allsvenskar som floppar i Gent.

Eric Smith har gjort en fin vårsäsong för IFK Norrköping. Många (eller åtminstone jag) trodde att Daniel Sjölund skulle bilda innermittfält med Simon Thern under merparten av matcherna. I stället har Smith petat den 14 år äldre Sjölund och spelat kraftfullt med pondus samtidigt som han har gett ett tryggt intryck.

Det har bevisligen skapat eko i Europa. Enligt agenten Martin Dahlin är intresset stort för Eric Smith bland flera klubbar på kontinenten.

IFK Norrköping har spelat till sig ett högintressant slagläge i toppstriden. En position som de hade tagit alla dagar i veckan innan seriestart.

De har inget att be om ursäkt för. Tredjeplatsen är välförtjänt och IFK bör kliva in i höstsäsongen med optimism. De kan fortsätta att smyga med och ha guldkänning – utan större press.

Och utan mittfältsdynamon Eric Smith.

En smäll.

Men ingen knockout.

21-åringen kommer att saknas. Någon total mardröm att bli av med honom är det dock inte. Det troliga är att IFK inte köper in något nytt på positionen, tänkbara ersättare i den befintliga truppen råder det sannerligen ingen brist på.

Lars Krogh Gerson är visserligen tänkt som backalternativ, men har mittfältsspel i sitt DNA, det är dessutom den positionen han har i Luxemburgs landslag.

Nämnde Daniel Sjölund finns. Gudmundur Thórarinsson tror jag inte att Jens Gustafsson vill flytta in från sin kant nu när han kommer mer och mer till sin rätt där, men islänningen finns om det behövs. Och Andreas Blomqvist är på väg tillbaka från sitt skadehelvete.

Vem kliver in och tar Smiths plats i mitten?

Jag landar i Daniel Sjölund.

Den här säsongen har varit ytterst annorlunda för Sjölund. Ålänningen har bara gjort en start och tre inhopp. Han är van vid betydligt mer. I stället har "Daja" fått dra på sig blåstället och startat matcher i U21-allsvenskan.

Har han hängt läpp för det?

Inte alls. Sjölund har tuggat på och bidragit på varje träning. Han har styrt och ställt i U21. Och varit otroligt professionell. En förebild.

35-årige Daniel Sjölund är inne på sitt sista år i Sverige. Sedan går flyttlasset hem till Åland där han ska runda av karriären med en säsong eller två med Mariehamn i den finska ligan. Han har sedan länge planerat för det ihop med sin fru.

Sjölund är inte lika bra som för några år sedan. Men han är fortfarande en bra allsvensk spelare.

11 november spelas sista omgången av allsvenskan 2018. IFK möter Häcken på Hisingen. Efter det där har Daniel Sjölund gjort sitt i allsvenskan.

Knappt fem månader kvar av en lång och framgångsrik karriär i Sverige.

Nu när Eric Smith flyttar kan dörren till startelvan öppnas upp igen för Daniel Sjölund.

Sjölund har tre SM-guld.

Ett fjärde vore den perfekta avslutningen.

En bättre morot för att tömma kroppen på allt man har är svår att hitta.