PODD: Berömmet till Isak: "Magiskt bra"

Gymnasieläraren från Norrland fick en fotbollskarriär i Norrköping. "Just nu mår jag tio av tio", säger Maths Elfvendal i podden Vita Stjärnan.

Poddsnack. Från vänster Johny Daagh, Maths Elfvendal och Christer Gustafson.

Poddsnack. Från vänster Johny Daagh, Maths Elfvendal och Christer Gustafson.

Foto: Johny Daagh

Fotboll2019-11-07 19:00

IFK:s unge målvaktstränare hittade rätt direkt. Maths Elfvendal kom som 27-åring från Umeå till IFK Norrköping inför säsongen 2015.

Det har gått ganska bra sedan dess. Han fick uppleva det efterlängtade SM-guldet i Malmö samma höst och året därpå, när IFK-managern Janne Andersson blev förbundskapten, värvades Elfvendal också till landslaget.

Numera är han även assisterande tränare i IFK och har också fått utökade arbetsuppgifter i den blågula staben.

Alla IFK-målvakter de senaste fem åren har hyllat honom unisont. Maths Elfvendal suger åt sig av berömmet men försinner inte upp i det blå för det.

Det går dock knappast att få ett större kvitto för honom själv än att IFK-målvakten Isak Pettersson har blivit utsedd till allsvenskans bäste målvakt de senaste två åren.

Elfvendal kan inte vara annat än nöjd med den värvningen från Halmstad för två år sedan. Isak Petterssons längd, 183 centimeter, gjorde att han var utanför storklubbarnas radar. Men IFK:s målvaktstränare såg potentialen.

– Jag tror bara det var vi som ville ha Isak Pettersson 2017. Jag såg en explosivitet som var superintressant. Det fanns ett mod och sen var han också en fantastiskt bra kille. Men kravet på honom för att komma hit var att anamma det arbetssättet som vi och jag tror på, och den fotbollen som vi spelar här. Jag visade filosofin på datorn. Om han trodde på det så trodde vi stenhårt på honom, och han köpte det rakt av, berättar Elfvendal när han gästar vår podd Vita Stjärnan i en av logerna på Östgötaporten.

Han är dödligt trött på diskussionen om Isaks längd, som den 22-årige målvakten i så fall kompenserar med råge tack vare sin spänst, explosivitet och förmåga att välja rätt position.

– När folk säger att han är för kort i luftrummet vill jag att de ska visa det exemplet konkret. Men det tror jag inte någon hittar egentligen, säger han.

När Maths Elfvendal ska bedöma en målvakt ser han de 50 senast insläppta målen. Det ger en annan bild än att se de 50 mest spektakulära räddningarna. 

– Isak har en nivå som är riktigt, riktigt bra i Sverige. Men det bästa är hans lägsta nivå. Den är magiskt bra, säger Elfvendal som har räknat till endast fyra (!) felbeslut under alla matcher det här året.

Inför den här säsongen blev han uppgraderad till att även vara assisterande tränare under IFK-managern Jens Gustafsson.

Även i landslaget har arbetsuppgifterna byggts på där Elfvendal just nu är upptagen med förberedelserna inför Sveriges avgörande EM-kval mot Rumänien och Färöarna.

– Det stämmer. Jag har exempelvis ansvar för fasta situationer och har en länkande roll på bänken. Jag sitter mellan vår analytiker och scout som är på läktaren, precis som Stefan Hellberg är här (i IFK). Vi har kommunikationsutrustning och de skickar ner både video, bilder och ljud. Då är jag den länken till Janne och Peter (Wettergren) och berättar vad de ser där uppe.

Du kommer närmare och närmare att bli förbundskapten?

– Haha. Nej, precis som i Norrköping, jag är otroligt nöjd att få jobba med fotboll rakt av. Det är tacksamt.

Skulle du vilja bli huvudtränare?

– Jag är nöjd bara att jobba med fotboll och har inget behov av att vara huvudansvarig för en förening på det sättet. Det har mest att göra med att jag tycker man glider ifrån fotbollsbiten en del ibland. Om man ska vara ärlig så ser jag också min spetsegenskap vara mer kopplad mot målvaktsdelen, säger Maths Elfvendal som var en hygglig division 2-målvakt för Umeå FC innan han blev allvarligt knäskadad och sadlade om.

Det går alldeles utmärkt att kombinera allsvenskt jobb med landslaget, eftersom det är speluppehåll under Blågults samlingar. Det enda är väl att tiden inte räcker till så mycket annat än just fotboll och, i Maths Elfvendals fall, att umgås med sambon Elin Landström som också har fullt upp med spel i Linköping.

– Den här kombinerade rollen passar mig utmärkt. Jag trivs superbra och det skulle jag inte byta bort, om det inte var något riktigt, riktigt bra så klart.

Du borde väl vara lite het på marknaden annars?

– Hehe. Det är väl klart att folk frågar, från relativt stora klubbar. Men i så fall ska det vara ett riktigt stort steg för att det ska vara aktuellt. Jag utvecklas fortfarande väldigt mycket här och att få jobba här är en ynnest. Man ska också få välja hur man mår. Just nu mår jag tio av tio. Jag trivs superbra, klargör han.

Målvaktsspel är en halv vetenskap i sig och Maths Elfvendal fuskar inte direkt med detaljer. Allt analyseras noga, både efter match och under träning. Det filmas, diskuteras och korrigeras. Bollens läge kontra målvaktens läge, räckvidd, vinklar, hastighet och allt annat som kan spela in.

Han själv är lite av en lokal mentor i Norrköping och tar gärna emot andra målvaktstränare på Östgötaporten. Och Elfvendal i sin tur vidgar sina vyer genom regelbundna studiebesök till andra klubbar i Europa.

– Det finns otroligt många kompetenta keepertränare. Om vi ska ta en guru så är det Javier Garcia, som just nu är i Arsenal, som har betytt otroligt mycket för mig i min karriär. Jag träffade honom första gången 2014 på hösten och det var en aha-upplevelse. Jag snodde nästan allting rakt av. Han är grym alltså.

Vart ska du resa i vinter?

– Det är inte helt klart. Jag ska bland annat till Schalke, till Michael Langer och hans målvaktstränare. Sen har jag lite kontakt med Barcelonas A-lag och jag hoppas också att jag hittar ett bra schema till Leverkusen som jag har hört mycket gott om. Jag börjar väl bocka av en 10–15 av de största klubbarna och det ger otroligt mycket. Det bidrar till hur jag bygger min filosofi och varje träning och hur målvakterna presterar här, säger Maths Elfvendal.

Det och mycket, mycket annat avhandlas under en timmes snack i podden där Maths Elfvendal är en aldrig sinande källa gällande fotbollsteori och målvaktsnörderi. 

Självklart blir det också en summering av IFK Norrköpings allsvenska säsong. Och för er som gillar hockey tar vi också den veckoaktuella tempen på Vita Hästen.

Trevlig lyssning.

Maths Elfvendal tillsammans med Isak Pettersson, allsvenskans bäste målvakt 2018 och 2019.
Maths Elfvendal tillsammans med Isak Pettersson, allsvenskans bäste målvakt 2018 och 2019.
Fakta: Maths Elfvendal

Namn: Maths Elfvendal.

Född: 22 februari 1987.

Position: Assisterande tränare/målvaktstränare.

Klubb: IFK Norrköping (och landslaget).

Tidigare klubbar: IF Älgarna och Umeå FC som spelare. Umeå FC och Umeå IK som målvaktstränare.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!