Solen såg till att hettan närmast dallrade över Östgötaportens nya konstgräs när IFK Norrköping tränade dagen efter ännu en seger. Och efter ännu en match med mål framåt.

Laget är nu uppe i imponerande 23 raka matcher i allsvenskan där man gjort minst ett mål. Siffror som gläder IFK:s manager Jens Gustafsson.

– Det är en del i vårt sätt att driva fotbollen, hur vi vill uppträda. Vi vill verkligen spela en offensiv fotboll och se till att vi jobbar för att göra mål så mycket som möjligt. Vi börjar mer och mer uppträda på ett sätt som vi verkligen vill, både för att spelarna ska känna sig inspirerade, publiken ska tycka det är roligt att gå och titta på IFK och att spelarna ska utvecklas. Det är de tre sakerna vi resonerar kring, säger Jens, inne i svalkan i korridoren vid omklädningsrummet.

Måndagens 1–0-seger mot Elfsborg var lagets åttonde match i rad utan förlust.

– Framtidstron är stark i laget, det finns ett kollektivt självförtroende som hela tiden växer. Också fler och fler spelare vinner mer och mer förtroende i att de lägger ner allt och lite till för lagets bästa. Det gör också att de växer i sin prestation. Det är huvudorsaken till att vi kan se tillbaka på en bra tid, och förhoppningsvis också titta framåt med det här i ryggen. Men det är jätteviktigt att vi förstår vad det är som har varit framgångsreceptet till att vi står här med en bra känsla i dag, säger Jens, som var klart nöjd med senaste insatsen.

– En match över 90 minuter där vi är väldigt stolta över vår prestation. Såklart finns delar där vi inte är så bra som vi vill vara men under långa stunder ser vi stabila ut. Det fanns perioder där vi spelade i ett väldigt högt tempo, den stora utmaningen är att fortsätta göra det över längre tid. Det är svårt att göra det hela matcher, men det är en strävan att kunna hålla det tempot oftare och i längre perioder.

Kan det nya konstgräset ligga bakom farten?

– Det vore konstigt om vi kan härleda våra prestationer till konstgräset. Klart det hjälper till men det är framförallt träningsmiljön, att vi har en intensitet i den och alla ställer upp på det, som gör att vi har ett högre tempo.

Med en bred trupp blir det rejäl konkurrens om varje plats i elvan. En faktor som är viktig att hantera, inte minst de som inte får spela så mycket.

– Det är ju lite så man skäms att inte Alexander Jakobsen fick komma in senast efter sina två riktigt fina inhopp tidigare, men det är oftast forwardsbesättningen vi vill gå runt på med tanke på konkurrensen som är där och hur utslagsgivande det kan vara i slutet på matcher. Visst är det en utmaning för oss alla att se till att den konkurrensen gör oss bättre och inte sämre. Det är nåt vi jobbar med hela tiden, att göra alla så betydelsefulla som det är möjligt för helheten, alla ska känna att de bidrar. Oavsett om man startar matchen, avslutar eller inte gör nånting alls runt matchen så kommer det vara en stor nyckel till hur vi summerar säsongen, säger Jens.

Att IFK är trea och med i toppstriden lägger managern ingen större vikt vid i det här läget.

– Vi har spelat 14 omgångar, inte ens halva serien. Vi är glada för att ha det här utgångsläget men vi tittar inte längre än till Malmö (lördag) nu. Det finns ingen anledning att hålla på med nåt annat utan vi är fullt fokuserade att varje vecka ska göras lite bättre.

Simon Skrabb fick en smäll på knäet i slutet av Elfsborgsmatchen och haltade lätt på tisdagsförmiddagen. Troligen är han dock redo för träning igen på torsdag. Jón Gudni Fjóluson är avstängd mot Malmö.