Det positiva för IFK: Laget vände 0–2 till 4–2 och fick en rejäl match på ett underlag i inte långt ifrån golfgreens-kvalitet. Det blev som så ofta lite semesterkänsla på träningsmatchen mitt i sommaren på Ekerums Resort, men IFK stod där som vinnare till slut ändå.

Det negativa: Skade- och frånvarolistan.

Inför matchen fick man till och med kalla ner ManasseKusu som spelat 90 med Sylvia kvällen innan för att få ihop till en rimlig mängd avbytare.

Artikelbild

| Jens Gustafsson.

Läs mer: "Så var matchen minut för minut"

IFK-managern Jens Gustafsson hymlade inte heller med att det var något som bekymrade honom när han summerade efter 3x30 minuters (!) fotboll.

– Det som oroar oss mest är att vi har så många som inte är i speldugligt skick. Det är inte bra och det måste vi lägga mycket krut på. Det är en sak att vara borta, en annan också vilken form man kommer tillbaka i, sa Gustafsson i snålblåsten som fick flaggstängerna utmed planes kortsidor att vaja i vinden.

– Flera har inte tränat på länge och de har inte spelat på länge heller. Det är inte bra. Det måste vi höja ett varningens finger för och lägga all kraft vi har på, vilket vi också gör.

Han hade hoppats att Simon Thern skulle vara på gång tillbaka under dagarna på Öland men inte heller där har mittfältsmotorn kunna gå för fullt. När IFK spelade mot Kalmar stod Thern vid sidan och tittade på.

– Han fick problem med knäet redan i matchen mot Sundsvall, innan sista mot AIK. Det blev lite värre i den matchen sedan och därefter har det inte blivit så bra som vi önskar. Det gillar vi inte!

Är han långt bort från att kunna träna fullt igen?

– Det vet vi inte, vi följer den utvecklingen men vi skulle vilja att det var bättre än det är just nu.

Läs mer: "Skyttekungen har lyckats bevara formen"

När det gäller Arnór Sigurdsson gav Jens Gustafsson återigen lite lugnare besked efter att den isländske jättetalangen klivit av träningen i söndags hemma i Norrköping.

Där ska det handla om en sträckning i baksidan av låret. Sigurdsson rörde sig också tämligen obehindrat på den stora anläggningen strax norr om Ölandsbron.

– Jag tror han är tillbaka ganska snart, men det är samma där att vi vill ha så många som möjligt i träning.

Även GudmundurThórarinsson (överansträngt lår) och JónGudniFjóluson (förkyld) saknades mot Kalmar vid sidan av de som tidigare varit borta.

Är det ett läge som gör att du ännu mer funderar på att plocka in något utifrån under sommaren?

– Just nu är det omöjligt eftersom transferfönstret är stängt.

Men när det öppnar?

– Inte av den här anledningen, men det kanske kan bli av andra anledningar som vi gör det. Det är för tidigt att säga ännu. Nu ska vi lägga all kraft på de spelare som är på planen och så får det medicinska teamet lägga all kraft på de som inte är det.

Inte heller Jens Gustafsson ville säga något om uppgifterna i belgisk media att Eric Smith skulle befinna sig där och på så sätt skulle kunna vara nära en övergång till KAA Gent.

– Det är inget jag vill kommentera alls.

4–2-segern mot Kalmar kunde IFK-managern säga mer om. Den var han i alla fall bitvis nöjd med.

– Vi fick 90 minuter i många ben. Och vi fick några helt okej prestationer tycker jag. Sedan såg vi också att det är en bit kvar med några andra, men det blev bättre och bättre under matchens gång. Det gick upp och ner också på grund av Kalmars sätt att hantera matchen (man bytte friskt). En seger var jätteviktigt så helt okej, sa Gustafsson.