För ett antal år sedan spelade Thórarinsson ett par träningslandskamper för Island. Men under den gångna landslagssamlingen blev han för första gången uttagen i en trupp som skulle spela tävlingslandskamper.

Detta när Island mötte Schweiz och Belgien i Nations League.

"Gudi" fick vara med om en tuff samling för Islands del. Det blev förlust med 6–0(!) borta mot Schweiz och 3–0 hemma mot Belgien.

Artikelbild

Filip Dagerstål följer hjärntrappan och bevittnade torsdagsträningen från sidan.

IFK-spelaren ser det som en nyttig erfarenhet att ha varit med landslaget, även om det inte blev någon speltid. Thórarinsson satt på bänken mot Schweiz och var förpassad till läktaren mot Belgien. Island hade kallat in en bred trupp.

– Det var skönt att komma in i det. Jag känner ganska många av spelarna, men det var kul att träffa alla – och den nya tränaren, säger Gudmundur.

LÄS MER: Beskedet om IFK-försvararens skada

I tio dagar var Thórarinsson med det isländska landslaget som har kvalat in till både EM och VM de senaste åren.

Artikelbild

Alexander Jakobsen dras med en lurig blödning i övre låret. Ena dagen är det bra, andra dagen är det inte bra.

– Det gick jättebra för mig på träningarna. Sedan är det klart att det taktiska tar sin tid att komma in i. Jag gjorde allt jag kunde, säger han.

26-åringen säger följande om de båda Nations League-kamperna:

– Vi fick inte med oss några bra resultat. Mot Schweiz var det en jättedålig match av oss måste man säga. På den här nivån åker man på en rejäl smäll om man inte är på tårna. Man kände inte igen laget jämfört med hur Island har presterat tidigare, säger Gudmundur.

– Sedan kom vi tillbaka och mötte Belgien som är ett av världens bästa lag. Visst, vi förlorade, men vi hade några bra anfall och bättre försvarsspel. Med lite flyt hade vi kunnat få med oss något bättre från den matchen. Det är tufft att möta världsspelare som Hazard och Lukaku, alla är klasslirare i det laget.

LÄS MER: Så mycket publik väntas i toppmatchen

Det är, av naturliga skäl, svårt för Thórarinsson att bedöma hur stor skillnad det blir på Islands spel med Erik Hamrén som förbundskapten. "Gudis" bild lyder dock så här:

– Vi vill fortsätta med det vi har gjort bra och sen försöka att utveckla oss mer och mer. Sedan vill Erik inte förändra för mycket egentligen. Han vill så klart sätta sin prägel på laget, men också hålla i de isländska grunderna. Det var inte hans fel att det blev en dålig insats mot Schweiz, det var allas ansvar, säger Thórarinsson.

Hur var dina förhoppningar kring speltid?

– Jag vill ju spela. Men det är ändå skönt att komma in i det och känna hur det är, för att sedan bygga vidare på det. Jag hoppas så klart att jag får chansen i truppen och speltid nästa gång.

I Sverige, inte minst på sociala medier, raljerades det en hel del om Erik Hamréns svaga start som isländsk förbundskapten.

– Jag tror att alla förstår att det är en svår situation för Erik att komma in direkt efter VM. Vi hade bara fyra dagar ihop innan första matchen. Och vi mötte två lag som ligger topp tio på världsrankingen. Vi tar med oss att vi höjde oss till den andra matchen, säger Gudmundur Thórarinsson.

Fick du nån känsla kring chanserna att bli uttagen även framöver?

– Inte så mycket. Vi var bara tio dagar ihop. Men intrycken av Erik är positiva. Det är en skön människa som också är duktig i sin roll.

Under torsdagen var Thórarinsson tillbaka med IFK Norrköping. Uppladdningen inför den mäktiga AIK-matchen som avslutar veckan har börjat.

– Jag kände på träningen i dag att jag har rest mycket och haft mycket att ta in. Jag var lite trött mentalt. Men efter vila och styrketräning så kommer jag igång. Att ha en så stor match framför sig är inspirerande, säger Thórarinsson.

Och vips, så är du ensam islänning efter att Fjóluson, Sampsted och Sigurdsson har lämnat.

– Haha. Det är lite skillnad, jag saknar dem. Men alla här är så trevliga så det är inget problem. Min svenska blir bara bättre och bättre, det är lugnt.