LÄS MER: Jordan: "Alltid skönt att leverera"

LÄS MER: IFK imponerade i Portugal

Seger med 4–1 var förstås något IFK-managern såg som positivt, men så här års är det minst lika mycket andra saker som är i fokus.

Som spelet.

Som att det utvecklas åt rätt håll.

Gustafsson såg mycket positivt mot österrikiska liganian Mattersburg.

– Jag tycker att första halvtimmen var jättebra. Vi var disciplinerade i vårt försvarsspel framför allt. Forwards jobbade hårt och satte prägel på hur vi ska agera. Sedan tappade vi sista kvarten i första. Men i andra fortsatte vi sätta press högt, konstaterade han i spelargången under huvudläktaren på Estadio Algarve.

Artikelbild

| IFK-managern Jens Gustafsson var nöjd med mycket mot Mattersburg.

Det var en sak som var ganska tydlig den här gången på den stora arenan i Faro, hur IFK väldigt ofta satte press på bollhållaren när Mattersburg skulle försöka bygga upp spelet. Jens Gustafsson har prata om att löpa och spelarna gjorde allt som oftast just det.

Det lönade sig många gånger också.

– Jag tror i förlängningen att vi måste värdera tillfällena mer när vi väljer att göra det, men det är 4 februari idag och vi utvecklas fortfarande som lag om vi gör på det här sättet. Det arbetet kommer krävas om du ska spela i laget. Det är inte förhandlingsbart. Det är bara att rikta in sig på att det är så vi ska uppträda.

Att man fick en fysisk utmaning mot Mattersburg var han också nöjd med.

– Det var en rejäl match, där jag tidigare tycker att vi emellanåt varit pojkaktiga i matcher så var det väldigt viktigt att vi kan hantera den här typen av matcher och det tycker jag vi gjorde på ett bra sätt.

Han fick återigen se Johannes Vall göra det bra på sin vänsterkant. Vall har inte fått mycket speltid sedan han kom från Falkenberg, men kanske är han på väg att spela till sig det nu?

– Han har gjort två fantastiskt bra matcher på kort tid. Förutom det vi vet, det fantastiska arbetet och det lojala lagspelet som han har haft, har han också fått göra de avgörande passningarna, sa Jens Gustafsson.

Även Manasse Kusu och Erik Lindell fick chansen från start nu.

– Det är så vi måste konkurrera med ännu större klubbar, att jobba med utvecklingen av spelare, konstaterade Jens Gustafsson som även fick se David Mitov Nilsson få 90 minuter i kroppen efter alla sina skador.

Men det är en bit kvar till att utmana Isak Pettersson på allvar, enligt Gustafsson.

– Han har längre tid kvar innan vi ska resonera i det som en konkurrent. Han har varit borta så länge, det vore orättvist mot alla om vi såg det så redan. Han behöver mer kontinuerlig träning först och främst.

Gudmundur Thorarinsson var inte redo för spel efter sin skada, men tränar fullt igen. Christoffer Nyman spelade inte heller utan satt på läktaren.

– Christoffer fick en smäll igår i slutet på träningen som vi trodde skulle ha gett med sig idag. Det hade den inte men det är inget allvarligt. Sedan är det positivt när "Gudi" är på väg tillbaka, även om han behöver mer träning innan går in match, att vi i stort sett kan summera att alla är mer eller mindre uttagningsbara.