Egentligen hade den 32-årige målvakten lagt handskarna på hyllan för gott då Maths Elfvendal ringde och frågade i våras om han ville komma till IFK Norrköping i våras.

David Mitov Nilsson var skadad.

Isak Pettersson, ung och ganska oprövad i IFK-tröjan.

I Julius Lindgren fanns samma karaktär som Isak, men helt utan allsvensk erfarenhet och skriven i Sylvia.

Det behövdes erfarenhet i gruppen. Kompetens som kan ta steget in i ett skarpt läge.

– Jag visste förutsättningarna och att det var så länge David var skadad i första hand, säger Jansson som var ganska bränd fotbollsmässigt då han kom till IFK.

– Det var tungt 2017 med uttåget från superettan med Åtvidaberg. Det var ingen rolig erfarenhet i en förening man verkat i under åtta år.

Gustav Jansson fick fortsatt förtroende i IFK efter att korttidskontraktet gick ut. Nu efter en säsong av träning och en del U21-spel, utan en enda allsvensk sekund är han trots det inte avskriven från IFK Norrköpings perspektiv.

– Vi är väldigt nöjda med det Gustav Jansson har presterat i den komplexa roll han haft. Att inte vara med varje träning, men alltid vara redo har han skött utmärkt. En mycket omtyckt person som visat stort engagemang, säger Jens om spelarens vars kontrakt gått ut.

– Vi ser gärna en fortsättning om han vill. Men under vilka former, hur det skulle se ut och om det fungerar för honom socialt vet vi inte, säger Jens.

Orsaken är IFK Norrköpings Europaspel kommande säsong. 2016 bröt David Mitov Nilsson skenbenet och IFK Norrköping hade bara en ordinarie målvakt, unge Andreas Vaikla, inför mötet med Rosenborg i Champions League-kvalet. Norske Kenneth Udjus plockades in på dispens och kortidsskontrakt då han var klubblös.

En erfarenhet som gör att IFK vill behålla Gustav.

– Det finns en ömsesidig vilja i alla fall. Vi får väl se de närmaste två veckorna vad som händer. Frågan är i vilken utsträckning och vilken helhetsbild det kan bli, säger Jansson.

Han känner att den allsvenska elitfotbollsmiljön knappast gjort 32-åringen sämre.

– Fysiskt är det inga hinder för en elitkarriär. Oavsett hur det blir, eller var, så har det här året gjort att jag fått tillbaka glädjen igen.

– Det är ett fantastiskt gäng. Att få vara med i ett topplag i den allsvenska toppstriden in i sista omgången var en helt otrolig erfarenhet på nära håll. Vi har pratat och jag har lärt mig mycket av Maths (Elfvendal) teoretiskt och på träning. Men för att kunna veta var man står någonstans, måste man också jobba praktiskt.