Det har pratats mycket om att den sammansvetsade gruppen var en stor anledning till att Sverige nådde kvartsfinal i VM. Bakom spelarnas prestationer står också en hel hord av administratörer, tränare, läkare, materialförvaltare och så vidare. Tre från staben är från Norrköping: målvakts- och assisterande tränaren Maths Elfvendal, fotbollspsykologiske rådgivaren Daniel Ekvall och prestations- och medicinske koordinatorn Dale Reese.

De har stått för ett intensivt arbete i 47 dagar.

­– En fantastisk upplevelse, framför allt med gruppkänslan mellan både spelare och ledare. Sen är det kul att det gick bra fotbollsmässigt, det var ganska nära en semifinal, summerar Daniel Ekvall.

Artikelbild

| Maths Elfvendal tog ett par dagars semester, men nu är det fokus på IFK.

Hans kollegor håller med i resonemanget och lyfter också fram gruppen.

– Det var en välfungerande lagkänsla och det är en stor organisation bakom kulisserna som fungerat riktigt bra. Alla scenarior som vi förberedde oss för inträffade, men det lyckades vi sköta, säger Dale Reese.

– Många dagar, men roliga dagar. Det har varit väldigt inspirerande och man lär sig väldigt mycket, menar Maths Elfvendal.

Att spela med press är en naturlig del av elitfotbollen. Bära landslagsdräkten i ett världsmästerskap är någonting helt annat. Det är förmodligen det största en fotbollsspelare kan vara med om under sin karriär. Där har Daniel Ekvall haft ett finger med i spelet.

Artikelbild

| Maths Elfvendal tog ett par dagars semester, men nu är det fokus på IFK.

– Vi gjorde samma rutiner som vi gjort på alla andra samlingar inför VM. Sen pratade vi mycket om att acceptera eventuell press. Det är ganska naturligt i ett VM att det kan kännas stressigt och nervöst.

Mental förberedelse är viktigt. Lika vitalt är det att hålla spelarna friska och pigga inför matcherna. Dale Reese var en del av läkarteamet som höll koll på att landslaget var i schack och kunde prestera på högsta nivå.

– I ett klubblag räknar man med att 20 procent är borta. I ett landslag ska alla vara friska. Men vi hade inga skador som var anmärkningsvärda, säger Reese, som precis skrivit klart en rapport på över 300 sidor om spelarnas fysiska status.

Om Dale Reeses uppgift var att hålla spelarna i schack, så skulle Maths Elfvendal få motståndarna i schack matt. Det genom matchanalyser och noga förberedelser.

– Majoriteten av min tid gick åt till förberedelser. Det är inte jättemycket tid man har på planen och då måste man göra det så bra som möjligt. Sen är mitt jobb att understödja Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) och då får man försöka göra personbästa även där, säger Elfvendal.

En match som det hände mycket i under mästerskapet var Sveriges möte mot Tyskland. Det bittra slutet och efterspelet både på och utanför planen. Maths Elfvendal var mitt i händelsernas centrum.

– Det hände mycket den matchen. Först var det en fågel på Jannes axel. Men sen har jag lämnat det andra bakom mig, det är mycket känslor i fotboll, säger IFK:s assisterande tränare i ärlighetens namn.

Nu är de alla tre tillbaka på hemmaplan och äventyret i Ryssland är slut. Hårt arbete i landslaget följs upp av detsamma, men nu i Norrköping. De alla tre kan däremot enas om en sak – att det är skönt att vara tillbaka och Maths Elfvendal har haft en kortare semester.

– Det var välbehövligt att nollställa lite grand. Jag stängde av telefonen och tog av klockan och bara umgicks med mina nära och kära, avslutar Elfvendal.