Gerry Blakes och Eugene Harris försvann från guldlaget. Två nya amerikaner värvades in i form av Shakir Smith och Tyler Flack.

Duon har varit här i två månader nu och Shakir Smith stortrivs.

LÄS MER: "Vi har inte förtjänat någonting än"

Artikelbild

– Det överraskade mig hur många som talar engelska. Det har hjälpt mig mycket. Sedan är det ganska dyrt att bo i Sverige, det har jag märkt, säger Shakir Smith och skrattar.

I Bulgarien spelade Shakir för Academic Bultex. Klubbadressen i Makedonien var Blokotehna.

Stor skillnad här jämfört med Bulgarien och Makedonien?

– Ja, det räcker att gå på gatorna här så är det mycket renare. I Bulgarien kunde det vara sopor både här och där. Det märks att ekonomin är god här, jag har inte sett någon hemlös ännu. Det var inte många hemlösa i Bulgarien, men mer än vad jag är van vid. Totalt sett i USA finns det tyvärr många hemlösa.

Shakir Smith har nu genomgått en försäsong och två Champions League-bataljer med Dolphins. Han är redo för seriepremiären på fredag mot Nässjö.

Hur har det varit att komma in i Adnan Chuks lagbygge?

– Jag gillar det. Utanför planen är alla vänliga, på planen är det allvar. Jag har lärt mig taktiska saker här som jag aldrig hade hört talas om tidigare, speciellt defensivt. Jag hade aldrig spelat sidoförsvar tidigare, vi gör det mycket här. Jag gillar även offensiven, den passar mig.

Smith är belåten med vad Dolphins har visat upp i matcherna än så länge. Han beskriver alla lagkamrater som oerhört professionella.

– Vi är väldigt osjälviska. Alla vet om sin roll. Vilken roll man än får i en match – man tar den till fullo. Laget är öppet, jag kan prata om allt med alla, säger Shakir.

Så var inte riktigt fallet i 25-åringens tidigare säsonger i Europa.

– Där var det mer att du hade en roll, men spelare ville gå lite mer utanför den boxen. De ville glänsa. Och här spelar det ingen roll om du är från Sverige, USA eller Schweiz. Alla samarbetar tillsammans.

Vad tycker du om nivån på basketen i Sverige av det du har märkt hittills?

– Topplagen i Bulgarien och Makedonien kan definitivt tampas med topplagen i Sverige. Men spelstilen är annorlunda. Spelarna är klart större där borta, och långsammare. Spelet i Sverige är tveklöst snabbare.

När du skrev på för Dolphins: visste du att det inte skulle bli något spel i Europe Cup om ni åkte ur Champions League?

– Jag visste att det var osäkert. Att vi skulle kvala till Champions League var bra nog. Och jag var exalterad bara över att få testa den svenska ligan.

Dolphins blev svenska mästare efter att ha brottat ner favoriten BC Luleå med 4–3 i matcher i en finalserie som sent kommer glömmas.

2018/2019 är Dolphins det jagade laget – laget som alla vill slå.

Det tilltalar Shakir Smith.

LÄS MER: "Det tunga skadebeskedet"

– Jag gillar det. Jag gillar utmaningar och att vi i varje match kommer att möta ett lag som verkligen vill slå oss. Att spela under press brukar jag höja mig av, säger han.

För Dolphins finns det ingen annan målsättning än att försvara guldmedaljen.

– I slutändan är det helt upp till oss hur det slutar, säger Shakir Smith.

Dolphins-coachen Adnan Chuk har höga förhoppningar på sin nya amerikan.

– Han har gjort det bra hittills. Han kommer in i systemet mer och mer för varje dag. Jag ser en stor utvecklingspotential i honom, han jobbar stenhårt hela tiden, säger Chuk.

Chuk underskattar inte premiärmotståndet Nässjö.

– Det är alltid tufft och trevligt att åka till Nässjö. Det är alltid bra tryck. Inget snack om saken att det är en intressant premiär, säger Adnan som har samtliga spelare tillgängliga förutom långtidsskadade Johnell Smith.

I Nässjö återfinns Felix Terins och Abdou Medjedoub som förra säsongen huserade i Dolphins. Nässjö har inlett säsongen med en klar förlust mot Luleå.