Han har varit i klubben i ungefär en vecka nu, Alexander Fransson. Den förre Basel-spelaren lämnade försäsongsträningen och tog sitt pick och pack för att bli en del i den allsvenska toppstriden.

På träningarna har "Alle" sett bra ut, och framför allt har han kamperat ihop med Simon Thern i spelmomenten. Om det är de två som bildar innermittfältspar mot Häcken är skrivet i stjärnorna. För varken IFK, Svenska fotbollförbundet eller den schweiziska klubben kan göra någonting för att Fransson ska få spela på söndag. Beslutet ligger i det schweiziska fotbollförbundets händer.

– Det senaste jag hört är att det ska lösa sig, berättar spelaren.

Artikelbild

| Hur ska han komma upp i matchtempo ville inte Jens Gustafsson ge besked om.

När hörde du det?

– Det var bara någon dag sedan.

Från?

– Jens (Gustafsson) var det faktiskt.

Artikelbild

| Nyförvärvet och Simon Thern har bildat mittfältspar i spelmomenten.

Managern är också hoppfull för att Fransson ska bli spelklar i tid. Men han vågar inte ta ut någonting i förskott, och poängterar att det inte är upp till någon annan än Schweiz fotbollförbund för att Fransson ska bli spelklar.

– Vi har gjort allt vi har kunnat, men vi kommer inte att veta förrän på söndag.

Artikelbild

| Det är upp till förbundet i Schweiz om han hinner bli spelklar i tid.

– Vi har en bra kontakt med Basel både sen försäljningen och nu. Men klubben har ingenting med det här att göra. Det är isolerat det schweiziska förbundet. Ingen kan styra vad förbundet gör, säger Jens Gustafsson.

Det råder också en tuff konkurrens om platserna i startelvan, kanske allra främst för att alla i truppen är skadefria – undantaget Andreas Blomqvist. På innermittfältet saknas inte alternativ, och med allra största sannolikhet är det där Alexander Fransson ska spela. Men skillnaden mellan schweizisk och svensk klubblagsfotboll skiljer sig också åt. Där nere är det vår-/höstsäsong medan upplägget är precis tvärtom i allsvenskan. För nyförvärvet handlar det om att komma upp i matchtempo.

– Jag är ju egentligen inne i min försäsong och det känner jag i kroppen. Fysiken kanske inte är riktigt där den borde vara, men samtidigt känner jag mig i bra form. Det är matcher jag behöver nu, säger Alexander Fransson.

Nyförvärvet hann med att göra två träningsmatcher med Basel innan han flyttade hem. Hur Fransson ska komma upp i tempo och i vilken serie finns det inget svar på.

– Han har sett jättebra ut på träningarna och har kommit in med bra energi och det ser ut som att han tycker det är roligt att vara hemma, säger Jens Gustafsson.

Han behöver matcher, säger han. Är det i U21 eller i allsvenskan?

– Det får vi se, kommenterar managern och lämnar svaret hängande i luften.