Det är en månad kvar innan förbundskapten Håkan Carlssons trupp flyger till schweiziska Grindelwald. En världscupfinal i extremt brant miljö. "Blir så brutalt att det inte är sant", påstår ledaren.

– Det är som att springa i Yxbacken, hela tiden. Det lär bli att springa mycket på skrå, säger Jerker Lysell som plockats ut till sprint- och medeldistans.

Förbundskaptenen har höga förväntningar på sin trupp. En medalj är redan i hamn då Jerker Lysell tillsammans med Karolin Ohlsson, Jonas Leandersson och Tove Alexandersson ska avsluta snyggt med mixedlag 1 i stafettcupen där totalsegern redan är blågul.

– Jag är inte där för att vinna totala sprintcupen. Jag har bara tre tävlingar i år. Trea på VM, tvåa i Lettland och segern i World Games visar att jag inte har så mycket mer att bevisa.

För Jerker är medeldistansen av större personligt intresse.

– Jag vill utvecklas och det här en bra chans att skaffa rutin. Jag åker dit för att ta poäng för att komma bättre på världsrankingen för nästa säsong. Det kan mentalt vara bättre att slippa starta bland blåbären, säger Jerker Lysell som tävlat snålt men smart för att hålla de ständiga skadebekymren under kontroll.

På så sätt kommer den extrema avslutningen i Grindelwald lite olämpligt.

– Jag har chansat lite för att komma i form under säsongen, många beslut har inte varit de bästa. Jag har fått problem med ett hopparknä. Det har jag inte haft på två år så jag kanske får gå ett steg tillbaka i träningen, säger Lysell som står över SM-tävlingarna.

Uttagna är också Linköpings Alva Olsson samt den tidigare norrköpingsstudenten Emil Svensk som flyttat tillbaka till Borlänge inför slutspurten av sina studier.