På måndag sätter sig Jim Forsberg på planet.

På tisdag ska 20-åringen bli van vid tidsomställningen och omgivningen runt Caribou Gun Club i Le Sueur i Minnesota.

På onsdag drar han på sig landslagskavajen inför invigningen och på torsdag börjar allvaret.

Artikelbild

Då åker skjutvästen på.

200 duvor kommer flyga framför Jims Italienska hagelgevär med den specialanpassade kolven under fyra dagar.

Olika avstånd, olika många och på olika höjder.

Det är det som är skillnaden mellan Fitasc och skeet som de flesta har följt på OS.

– Här vet du inte hur duvorna kommer. Om det är 80 eller fem meter ifrån dig. Det kräver mycket mer planeringstänk, förklarar Jim.

Är ni bättre skyttar än i skeet?

– Det vet jag inte. Vi är nog mer allroundskyttar. Det är vanligt att man går från skeet till det här. För att bli en duktig skeetskytt krävs det otroligt mycket träning, du gör samma rörelse hela tiden för att kunna bli bra.

Det oberäkneliga skapar en anspänning. 50 duvor per dag fördelade på två rundor, men det kan variera, det vet skytten först efteråt.

– Det krävs psyke. Träffa en duva är inte så svårt. Att göra det flera gånger i rad på olika avstånd, i bland i dubbléer då det kommer flera stycken, är svårare. Mycket sitter i huvudet, det gäller att hålla fokus under lång tid. Efteråt kan man vara helt slut. Det blir långa dagar, berättar Jim.

EM i Ungern för några veckor sedan blev Jim Forsbergs första seniormästerskap. Där kom han på blygsamma 64:e plats, men marginalerna var små. En duva till hade hissat honom 15 placeringar.

Förväntningarna i USA är störst i lag för Jim Forsberg.

– Vi är fyra herrar och en damskytt i den svenska truppen. Vi tävlar både individuellt och i lag men går laget bra kan det räcka väldigt långt. Det blir en speciell lagkänsla när man är ute och skjuter internationellt, berättar Jim.

Efter senior-VM väntar hans sista juniormästerskap, British Open i september.

– Jag var där i fjol och kom på sjätte samt fjärde plats, det var två olika tävlingar. Där är kraven högre, mitt mål är medalj, säger jakt- och viltvårdaren på Naturbruksgymnasiet.

Men först ska VM avgöras Fitasc Sporting avgöras.

Aldrig funderat på att byta till skeet?

– Det är synd att min gren inte är OS-gren, det skulle vara stort att tävla där. Men samtidigt är det här så roligt att det skulle vara svårt att byta.