Dubbelmötet med Växjö United är första steget i jakten på en plats i division 2 nästa säsong. Smedby började borta, och fick lämna Småland med en tung förlust med hela 0–3 (0–0).

– Vi mötte ett skickligt lag. Växjö skulle ha vunnit vår division 3-serie, det kan jag säga, sa Smedbys tränare Jan Melle.

Bortalaget stod dock upp bra dryga timmen, och hade 0–0 ända fram till minut 64 då hemmalaget tog ledningen.

– Vi gjorde det svårt för dem, men tyvärr hade vi för många bolltapp den här matchen, och det blev vi straffade på i andra halvleken, sa Melle.

2–0 kom i 85:e minuten och slutligen 3–0 i 90:e. Två sena mål som kan bli oerhört avgörande i kvalmötet. Det är bäst av två matcher som gäller. Bortamål räknas "dubbelt" så även om Smedby skulle vinna returen på lördag med 4–1 är det Växjö som går vidare till sista kvalrundan mot ett lag från division 2. Vid 3–0 på Mirum Arena väntar förlängning.

Trots den klara förlusten är Melle hoppfull om en vändning.

– Två halvlekar är avklarade, men vi ska spela fyra. Det är två kvar och vi vet att vi är väldigt starka hemma. Visst hade vi önskat att det varit mindre målmässig skillnad, men det som har hänt har hänt och vår utgångspunkt är fortfarande att vi ska förlänga säsongen ytterligare några veckor. Vi ska göra allt i vår makt för att fixa det, och det är ju inte Barcelona vi möter, sa Melle.

– Vi pratade direkt i omklädningsrummet om att det här långt ifrån är över.