Jonathan Ericsson skickas bort från NHL

Det var ingen som nappade på Detroits erbjudande. Därmed kan Jonathan Ericssons NHL-karriär vara över.

Jonathan Ericsson har gjort 662 matcher för Detroit.

Jonathan Ericsson har gjort 662 matcher för Detroit.

Foto: Duane Burleson/TT

Ishockey2019-10-23 18:19

Det var i tisdags som den lilla bomben slog ner. Detroit satte upp veteranen Jonathan Ericsson på waivers-listan, vilket gav övriga 30 NHL-klubbar möjlighet att ta över sista året på kontraktet.

Ett dygn är tidsfristen enligt regelverket och under onsdagen kunde det konstateras att ingen nappade på erbjudandet. Kostnaden,  med en årslön på 4,25 miljoner dollar, spelade naturligtvis in. Liksom Ericssons 35 år och att han på grund av skador de senaste säsongerna har tappat en del i slagstyrka och attraktionskraft.

Så sent som bara för några dagar sedan såg han annars fram mot att göra höstens första NHL-match, efter att ha inlett skadad. 

– Jag är nära nu. Jag är upprymd, det har varit ett tag sedan jag spelade match, sa Jonte till Detroit Free Press i måndags.

Det blev ingen nästa match. Medan Jonathan Ericsson själv avvaktade waivers-dygnet kunde han konstatera att hans lagkompisar i stället åkte på höstens femte raka förlust, 2–5 hemma mot Vancouver.

Den klena starten skulle möjligen ha underlättat för honom att slå sig in i laget igen. Men ledningen tycker uppenbarligen annorlunda. Wingsikonen Steve Yzerman kom in som general major i somras och han är snarare på väg att föryngra laget.

Det har drabbat Jonathan Ericsson som sedan 2008 har gjort 738 matcher för Detroit, inklusive slutspel. Den senaste var mot Buffalo den 28 mars.

Onsdagens besked innebär att han skickas ner till farmarlaget Grand Rapids Griffins i AHL-ligan, där karriären inleddes i Nordamerika.

Coachen Jeff Blashill ser dock inte ett definitivt slut i NHL för sin veteranback.

– Mitt besked till Jon var... gå ner och spela bra hockey, och han sa att det var hans plan. Förhoppningsvis kan han spela bra hockey igen och då skulle vi bli superglada. I så fall skulle han kunna komma tillbaka till laget, säger Blashill enligt mlive.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!