Det var när Joweil Kabro fick vänner på högstadiet som hon kände att det rasterna blev för korta för att bara spela bordtennis.

– Jag kunde inte bara låta vännerna sitta och vänta när jag spelade, berättar Joweil som annars tillbringat många timmar vid bordtennisbordet under skoltid.

Tjejen från Hageby sökte sig istället till Norcopensarna och började bordtennis. 75-årsjubilerande Norco-Fridtunaspelen blev hennes tredje tävling. På den korta tiden hon spelat aktivt har utvecklingen gått fort, även om det där med att vinna inte är så viktigt.

– Jag kan nästan vara glad om jag förlorar en match, men bara om jag presterar bra. Det gjorde jag inte den här gången. Jag blir inte arg, men besviken då, säger hon mellan matcherna i de klasser hon blivit anmäld till.

Hon trivs i sin nya klubb och miljö.

– De är verkligen snälla mot mig. Min tränare Rasmus (Lindahl) ger bra tips och stöttar, säger Joweil som matchar sig fram för att utveckla spelet.

Hon är en av få nytillskott till sporten.

Den största mängden spelare kommer från den stora bordtennisvågen på 1970-talet. En generation som vägrar sluta.

Problemet är att hitta utanför de redan frälsta.

I USA är bordtennis en innetrend på krogarna. Skådespelerskan Susan Sarandon öppnar upp nya ping-pong-barer som är välbesökta av världsstjärnor från olika idrotter och nöjesprofiler.

Kontrasten är stor inne i Mässhallen.

– Den trenden har inte kommit hit än. Vi gamla gubbar som har hållit på sedan 1970-talet. Det är jag, Håkan Fridén, och Mats Skärnell och alla de andra. Det är lite hatkärlek ibland när vi spelar, säger klubbens ordförande Klas Eriksson.

Han är glad ändå över att se Joweils utveckling sedan hon kom till klubben.

– Det går framåt och det är det som är så kul att se. Vi har ett par, tre stycken på frammarsch, det är inte många men det finns några stycken, säger han och nickar ut mot de uppställda borden i den välfyllda Mässhallen.

Klubbens elitsatsning för ett par säsonger tillbaka, har fått stå tillbaka för mer breddfilosofi.

– Vi ska inte ha spets på bekostnad av vår bredd. Jag anser inte att det är sunt med den ekonomi vi har idag, säger Klas.

Om sporten har svårt att rekrytera i den omfattningen den gjort tidigare, håller jubilerande Norco-Fridtunaspelen en hygglig form som tävling.

– 75-årsjubileum! Extra skönt att vi kan få så många starter som vi har idag, 420 stycken. Det är väldigt mycket med dagens mått mätt, det blir sämre och sämre för många tävlingar. Men det är trevligt med familjen som sitter på läktaren och att vi har så många ungdomar med är jättekul. Det är dem vi satsar på i första hand.