LÄS MER: Jubileumsdag för 20-åringen i Åby

Det bjöds på tårta och underhållning, delades ut julklappar och tävlades. Åby Oilers 20-årsjubileum blev lyckat utanför planen, men inte på densamma.

Gästande Malmö gav en bister födelsedagspresent och lämnade Åby Arena med alla tre poängen efter 9–5-seger. Ett märkligt resultat i en match där Åby dominerade med sitt snabba spel, men det sista var som förgjort. Det var skott i stolpe, ribba och på målvakten i alla möjliga räddningspositioner.

Samtidigt läckte det bakåt. Malmö gjorde mål på hela 41 procent av sina skott. Flera av dem tar Fredrik Nordström normalt sett, men den här eftermiddagen var jobbig för hemmamålvakten.

– Ja, det var några som rullade in, man känner att man räddar bollen men ändå går den in så det var en tung match personligen, tyvärr, sa Fredrik efter en kort samling i omklädningsrummet.

Åtta skott – fyra mål var facit för gästerna efter första perioden. Åby hade tolv skott – noll mål. Därmed bistra 0–4 på tavlan så långt.

– Vi började rätt bra första tio minuterna och skapade mycket lägen, men satte inte dit bollarna. Trots 0–4 kände vi att det var en jämn period, men de kontrade, gjorde ett i power play och jag släppte nåt billigt skott som jag ska rädda vanligtvis, sa Fredrik.

Artikelbild

Den 30-årige målvakten fick se sina lagkamrater fixa lite kontakt i mittenperioden. Det var 3–6 och bud på betydligt fler Åbyfullträffar, men det ville sig inte i avsluten.

– De var effektivare än oss, men så här stor skillnad är det inte. Vi ska vara minst lika bra som Malmö, sa Fredrik.

Artikelbild

Tredje perioden fortsatte likadant. Spelmässigt övertag för jubileumslirarna, men ändå kom man inte ifatt. Skåningarna gick upp till 8–3-ledning efter att frustrationen tagit över i hemmalaget, vilket gav några onödiga utvisningar.

– Ingen jättedålig match spelmässigt av oss, men på tok för mycket utvisningar. Alla är inte orättvisa utan vi får analysera det och se varför vi hade det. Det är bara att konstatera, på utvisningsbänken vinner vi inga matcher, sa Åbys tränare Magnus Bagge.

Artikelbild

| Magnus Bagge.

Med fyra minuter kvar plockade han ut målvakten i ett sista desperat försök, men uppgiften blev för tuff.

– När de satte en i öppen bur är det kanske kört, men vi måste göra vad vi kan, sa Bagge som var besviken på både offensiven och defensiven.

Artikelbild

| Fredrik Nordström.

– Det handlar ju om att göra mål, rädda bollar och ha fokus på rätt saker. Framförallt gjorde vi inte mål, vi hade ingen bra dag varken framåt eller bakåt. Vi har flest avslut, flest bra lägen men gjorde inte målen. Jag vet faktiskt inte varför. Vår målvakt hade inte heller sin bästa dag. Det blev en kombination, vi ska sätta bollarna framåt och ha en hög procent bakåt. Vi lyckades inte med nåt av det egentligen, sa han.

Åby är kvar under nedflyttningsstrecket. Nu väntar tre veckors uppehåll till nästa match.

Artikelbild

| Kevin Hansson.

Både Filip Ljungström och Kevin Hansson fick utgå på grund av skada.

– Jag tror inte det är någon fara med någon av dem. Nåt låste sig i Ljungströms knä, men vi tror inte det är nåt trasigt korsband eller så, sa tränare Bagge.