Det har bara gått sju matcher av säsongen i allsvenskan södra. Men Åby Oilers är i ett prekärt läge med sju poäng upp till över nedflyttningsstrecket. I bottenmötet mot Lagan i helgen kom en tung förlust på hemmaplan.

Goda råd börjar redan bli dyra för nykomlingen.

– En tung öppning för oss. Vi har inte räckt till i vissa matcher och haft lite stolpe ut i vissa matcher. Men det är för dåligt, säger lagkaptenen Anton Eriksson.

Det har inte varit någon len resa mentalt för Oilers hittills som har åkt på flera snytingar.

– Det var väl ingen av oss som förväntade sig att vi skulle ha det så här tufft. Allsvenskan är en annan sak givetvis, men på nåt sätt, de flesta matcherna kan man ändå få med sig poäng ifrån med lite flyt. Det är klart att det är mentalt tufft, säger Anton Eriksson.

Vad är stora skillnaden mellan allsvenskan och ettan?

– Mot vissa topplag som Warberg, då går det undan. Tempot har dock inte varit superhögt i de flesta matcherna ändå. I division 1 var vi tempodrivande och tjänade på det. Här i allsvenskan kan det vara ett lag som inte har så mycket boll, men är jäkligt duktiga på att straffa vid misstag, kontra och kommer till bra avslut. De kanske låter oss ha boll, det är något vi måste lära oss av.

Åby Oilers har två matcher den här veckan; Onyx i Nyköping under onsdagen och Lerum hemma på lördag.

– Det är inte lätt att helt plötsligt ändra spelstil. Men låt oss spela de här matcherna. Om läget skulle vara detsamma i tabellen, så kommer det säkert sättas ner och diskuteras. Står vi kvar på två poäng måste vi prova nånting nytt för att ge den här säsongen en chans, säger Anton Eriksson.

Tankarna inför tabelltrean Onyx?

– Ett jättestarkt lag som satsar. Vi får se det som en riktig utmaning. Det har alltid varit roligt att möta Onyx genom åren. Vi kanske måste slå lite topplag och ta lite oväntade poäng framöver. Varför inte nu?