Hon ursäktar sig flera gånger för att ha blivit lite försenad till vårt möte i Stadium Arena. Damlaget ska träna om dryga timmen, men än är det öde när vi slår oss ner på varsin stol längs planens ena långsida.

– Julen var jättebra, jag hade sex lediga dagar och åkte hem till Salo, en liten stad mellan Åbo och Helsingfors. Mysigt att vara hemma. Det är inte så ofta man hinner dit. I augusti träffade jag min familj förra gången, berättar Sofia glatt.

Den 26-åriga centern är inne på sin fjärde säsong i Norrköping Dolphins, men sin första som lagkapten.

Artikelbild

– Jag känner att man har lite mer ansvar nu och man kan inte fokusera på sig själv så mycket utan måste hålla koll på vad som händer i hela laget, säger kapten Pelander.

Med en basketspelande mamma blev valet av sport ganska självklart.

– Jag simmade också när jag var yngre, men gillade inte det så mycket då jag är mer en lagspelare.

Det tog dock ett tag innan Sofia hittade rätt på basketplanen med moderklubben Salon Vilpas.

– Jag var inte jättebra när jag växte upp. Första gången jag var med i landslaget var i U 18-truppen, vilket är lite ovanligt, säger Sofia, som nu är uppe i 33 A-landskamper för Finland.

Vägen dit har dock varit långt ifrån spikrak.

– 2012 var första gången jag var med bland 14–15 spelare i A-landslaget, men jag var lite okontrollerad då. Fortfarande kan jag få lite foulproblem ibland men det var ännu värre när jag var yngre, jag ville vara överallt och var jättehetsig som spelare. Jag har fått höra att de inte vågade ha mig med så mycket då eftersom coacherna var oroliga att jag skulle skada någon av de stora spelarna i laget, som om jag var en risk...jag har lugnat ner mig väldigt mycket sen dess, säger Sofia med ett skratt.

– På sistone har jag spelat lite mer i landslaget så det känns bra. Sista EM-kvalet vågade jag inte vara med i efter knäproblemen, men jag spelade två träningsmatcher mot Estland i somras och det kändes bra, jag trivs jättebra i landslaget.

Till Dolphins kom hon alltså till hösten 2015. Det efter en smått kaotisk säsong i Tjeckien, där hon även studerade.

– Det var en jättebra liga i Tjeckien med bra spelare, men ganska kaotiskt i klubben med tre olika coacher säsongen jag var där. En amerikansk tjej var med oss en vecka och sen fick hon helt plötsligt flygbiljetter i sin mailkorg, och alla träningar var på tjeckiska så det var annorlunda men samtidigt en jättebra erfarenhet.

När dåvarande Dolphinscoachen Jesper Sundberg erbjöd ett kontrakt var det ingen tvekan.

– Jag googlade och såg bilder på Stadium Arena och så och kände direkt att "hit vill jag", säger Sofia och ler.

Det har hon aldrig ångrat. Tvärtom.

– Jag fastnade lite här, trivs verkligen jättebra. Jag kom in på universitet också, och trots allt som hände med mitt knä ville de ändå ha mig kvar. Känns verkligen som hemma här.

Efter den här terminen är Sofia klar med sin totalt sjuåriga utbildning till läkare – då vill hon satsa på basketen ännu mer.

– Jag har fått jobb på Vrinnevi i sommar så det känns väldigt bra. Sen har jag tänkt att jag vill dra utomlands och spela några år till när man är ung och frisk, peppar peppar, så jag vill prova nåt annat också.

Så det är sista säsongen här?

– Ja, just nu i alla fall men efter det vet man aldrig vad som kommer hända. Som sagt, jag trivs jättebra här så jag tror jag kommer söka min AT-tjänstgöring i Sverige senare, men om man spelar då är oklart.

Nåt speciellt land som lockar?

– Nåt söderut, där det är varmare. Jag gillar solen. Spanien, Frankrike eller Italien låter jättebra, men vi får se helt enkelt. Att få satsa på basket helt ett tag skulle kännas bra. Jag blir inte yngre liksom, och inte mina knän heller...

I februari 2017 skadade hon både korsband och ledband i ena knäet, och tvingades avstå spel i ett helt år. I höstas fick hon problem med sitt andra knä, men nu är hon tillbaka helt utan skadeproblem.

– Skönt, men man lär sig nåt av det där också, jag tar inget förgivet längre så då uppskattar man att komma och träna även om det känns lite tufft ibland. Sen fick jag gymma istället när jag var skadad så min fysik är bättre nu, säger Sofia som har snittat 13,4 poäng hittills den här säsongen.

Dolphins har under hennes år i klubben åkt ut tidigt i slutspelet. Hon hoppas på ett trendbrott i vår.

– Vi har haft många borta vilket har påverkat laget. Början var jättelovande när alla kunde vara med. Jag tror absolut vi kan bli bättre. Vi vill bli sämst femma i grundserien, då blir det lättare i slutspelet.