Det dåliga vädret ser ut att hålla i sig och arrangörerna har varit ute och preparerat spåret.

– Det ser ut att vara lite lerigt och det kommer att vara mulet men temperaturen ska förhoppningsvis vara behaglig i helgen, säger arrangören Jimmy Dahl.

Frida Södermark, tidigare vinnare år 2009 från GoIF Tjalve, är en av dem som ska springa och hon känner sig i toppform inför loppet.

– Jag ligger på otroligt mycket mängd, jag kommer nog springa 21 mil innan det här blir av, säger hon.

Även fast Frida Södermark ser fram emot Höstmilen är en vinst nu på söndag inte det viktigaste för henne. Höstmilen, mellan Sörsjön och Lillsjön, är nämligen mest en uppvärmning inför hennes landslagsdebut den 21:a november då hon springer VM på 100 kilometer i Qatar. Men även om Frida Södermark känner att hon är i toppform tror hon inte att det är hon som kommer att stå högst på prispallen, hon är ju trots allt bättre på de längre distanserna.

– Cecilia Kleist vinner ju så klart, henne har jag inte en chans emot, men jag siktar på att hamna någonstans bland topp fem i alla fall, säger hon.

Cecilia Kleist själv är i bra form och känner sig segerviss, hon har sprungit Höstmilen tre gånger tidigare och är hittills obesegrad. För henne är det snarare en kamp mot sig själv.

– Jag hoppas på att kunna springa lite snabbare i skogen än förut, jag brukar ofta springa en tävling efter Höstmilen och brukar därför ta det lite lugnare för att spara på krafterna, men jag har inget större inplanerat nu, säger Akelelöparen.

Vilka som kämpar om topplaceringarna på herrsidan är ännu inte klart, många anmäler sig i sista stund men förra årets vinnare Olle Kalered har i år fått avstå på grund av skada. I ungdomsklassen tror arrangören från OK Kolmården, Jimmy Dahl, att Oskar Leinonen och Ville Johansson från hans klubb kan placera sig bra. Oskar Leinonen, 19 år, som vanligtvis är orienterare tar det lugnt inför tävlingen.

– För mig är det mest en kul grej, det är inte så seriöst från min sida, säger han.

En veteran som dyker upp på söndag är ”Mr Höstmilen”, Åke Karlsson. Åke är både den äldsta löparen med sina 77 år men är även den som deltagit i flest lopp, fyrtiofyra stycken närmare bestämt, vilket är varje lopp sedan starten. När NT ringer upp honom har han redan varit ute och testat spåret och även om det ser ut att bli halt och skogen är full med rötter tror Åke Karlsson att det kommer att bli ett bra lopp. Han säger att i hans ålder får man ta ett lopp i taget men efter några minuters samtal så verkar det inte som om han vill sluta ännu.

– Med all sannolikhet så är jag nog här igen även nästa år, säger han.