Kokman: "En av Sveriges bästa på åka buss"

Nöta mil efter mil upp och ned i Sverige stör inte Viktor Kokman. "Jag skulle säga att jag är en av Sveriges bästa bussåkare", säger Vita Hästens målvakt.

Viktor Kokman är nöjd med sin säsong så här långt - och har inget emot att plöja många och långa mil i buss.

Viktor Kokman är nöjd med sin säsong så här långt - och har inget emot att plöja många och långa mil i buss.

Foto: Ulf Stråhle

Ishockey2019-11-09 14:09

En kort vila efter lördagens träning. Sporten stör Viktor Kokman i nedvarvningen men 26-åringen är som vanligt trevlig och öppen när han berättar om lagets och sin egen säsong, vad han lärde sig från det tunga fjolåret och att han inte blir rastlös av långa bortaresor.

Något som Vita Hästen har gott om den närmsta tiden. 

Måndag: Björklöven.

Onsdag: Mora.

Söndag: Karlskrona.

Alla på bortais. 

– Jag skulle säga att jag är en av Sveriges bästa bussåkare, säger Viktor Kokman med ett skratt.

På allvar?

– Ja, de är skönt att ligga i bussen och veta att jag inte behöver göra ett skit. Inte städa lägenheten eller laga mat. Det gör mig ingenting, säger Hästenmålvakten som inte backar ur FIFA-turneringen mot lagkamraterna i bussen.

Annars är Kokman tillfreds med att bara vara och ladda.

– Tre raka bortamatcher är inget konstigt. Det är så spelschemat är och det är kul att spela match. 

På isen har Kokman varit förstavalet mellan stolparna och har en räddningsprocent på 90,66.

Norrköpingskillen är på det stora hela nöjd med vad uträttat så här långt.

– Men jag tycker inte att jag nått upp till den nivå jag vill i alla matcher. Jag strävar efter att nå dit så ofta jag kan, att ge laget chansen att vinna matcher även när vi inte är på topp med en extra räddning. Att vinna matcher matchen åt laget, fortsätter Kokman.

Men man får väl ändå säga att du varit stabil den här säsongen? 

– Ja, jag vill göra mitt och inte släppa in billiga mål. Vara noggrann. Om jag släpper in mål ska det vara för att motståndarna gör något riktigt bra. Kan jag krydda det med att göra svåra räddningar, det har med form och självförtroende att göra, så är det bra. Det är det jag strävar efter. 

Hästen möter den svåra bortaturnén med en uppågående trend och har, berättar Kokman, nött boxplay och pratat om att hitta en bättre balans i spelet.

– Vi har blottat oss i vissa matcher där vi fört spelet. Motståndarna har fått för enkla chanser. Vi måste veta bättre när vi ska släppa på tyglarna och ta det säkra före det osäkra. Det har vi pratat om under uppehållet och hur vi ska bli bättre i boxplay. 

Vad kan justeras där?

– Vi blir stressade och försöker göra varandras jobb. Vi litar inte fullt ut på varandra och då försöker man täcka upp och då blir det ganska mycket ytor som blottas. Det har vi jobbat på och känns bra nu, tycker Kokman. 

Med det på många sätt jobbiga fjolåret som gick till kvalspel innan Vita Hästen kunde förnya sitt allsvenska kontrakt, var det inte bara negativt att gå igenom det testet.

När Viktor Kokman ser tillbaka hittar han saker som han och Vita Hästen har nytta av nu. 

– Klart att det var en tuff säsong, men vi kämpade och slet. Varje träning och match var livsviktig för oss och vi fick betalt för jobbet som vi la ned. Vi ska njuta av att vara med i serien och inte vara så många poäng bakom. Vi har fått en chans till och den ska vi ta tillvara på. Både vi som är kvar och de som kommit in. 

Hur har Zabel/Czarnecki satt sin prägel tycker du? 

– De är noga med smådetaljer. Där viker de inte en tum, vi ska göra rätt för oss och jobba hårt i mittzonen. Det ska vara en bra defensiv grund att stå på. Sedan får vi vara kreativa i offensiv zon. Det är som jag sa innan: en balansgång som jag tycker blir bättre och bättre, säger Viktor Kokman.

Hästen samlas tidigt på söndag morgon. Bussen rullar då mot Umeå där laget tränar på måndagen innan matchen mot Björklöven.

Övernattning sker i Umeå. Innan laget sätter sig i bussen mot Mora väntar träning. Även där är ett pass inplanerat innan nedsläpp på onsdag kväll. 

Vita Hästen är tillbaka i Norrköping på torsdag och är lediga samma dag innan det är dags att ladda för Karlskrona på söndag. 

Jacob Spångberg (hjärntrappan), Jens Hellgren (knä) och Patrik Blomberg (ny misstänkt hjärnskakning) är inte aktuella för spel. 

Det meddelade Niklas Czarnecki till Sporten under fredagen.

– Nu blir det absolut hundra procent hockey. Det finns massa fördelar med sådana här resor när vi verkligen lever hockey och kommer tight ihop som grupp. Jag tycker att det ska bli jättekul med de här tre bortamatcherna på rad, sa Czarnecki. 

Viktor Kokman har en räddningsprocent på 90,66 procent.
Viktor Kokman har en räddningsprocent på 90,66 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!