Krönika Två poäng bakom serieledande Jitex, med en match mindre spelad. IFK Norrköping utmanar fullt ut i toppen.

IFK föll på det berömda målsnöret, mot just Jitex, förra säsongen. Det är väldigt jämnt mellan flera av lagen i toppstriden igen. Skulle jag sätta en peng på vilket lag som vinner division 1 mellersta Götaland blir det dock inte på IFK.

LÄS MER: Målskyttarna laddade i derbyt

Artikelbild

I sina bästa stunder spelar de vitblå mycket bra fotboll, vilket flera storsegrar har visat under vårsäsongen. Tveksamheten består i försvarsspelet och i att det även har blivit några bottenapp längs vägen.

Derbyt i kvällssolen i Lindö höll på att sluta i just ett sådant. Inledningen av gästerna skvallrade om allt annat än toppklass. De gulsvarta hemmaspelarnas höga press verkade överraska IFK, som knappt vann en enda duell till en början. Utdelningen kom också snabbt för Lindö.

"Vårt bästa spel på hela säsongen", sa 1–0-målskytten Molly Wiklander om Lindös start i min videosynk efteråt.

"Undermålig", bedömde å andra sidan IFK-tränaren Anna Eriksson sitt lags insats så långt.

Hon skulle bli mer nöjd för efter paus var det i stort sett spel mot ett mål. Det känns som om det var lyckade byten som förändrade matchbilden. Inte minst skyttedrottningen Lovisa Gustafssons entré gav en helt annan tyngd åt anfallsspelet i bortalaget.

Lovisa, som varit skadad en tid, visade direkt hur viktig hon är för sitt lag. Tillsammans med Alma Sjödahl bildar hon förmodligen seriens vassaste anfallspar.

Det var ändå yrvädret på mitten, Ebba Sjögren, som imponerade allra mest. Ständigt på språng och ytterst svårstoppad med sitt kvicka steg och finurliga finter. Här kan vi nog ha ett ämne för större uppgifter på planerna i framtiden.

IFK-ledarna har själva påtalat att det är ett ungt gäng som man jobbar med, och som har en hel del kvar att lära.

Om det inte blir avancemang uppåt redan i år måste det givetvis vara klubbens mål på sikt. Att en av Sveriges största städer bör kunna ha ett damlag i åtminstone landets näst högsta serie känns mer eller mindre som en självklarhet.

Senaste åren har IFK-damerna även fått ta del av det allsvenska herrlagets team gällande behandling av skador med mera, vilket också bör märkas i resultaten framöver.

När Lindö senast var uppe i ettan, 2017, åkte laget ur med dunder och brak. Den här gången har flera av spelarna samlat på sig mer rutin, blivit några år äldre och ska, som det känns, kunna fixa kontraktet.

Tolv poäng på elva omgångar är helt okej för nykomlingen från Bråvikens strand. Med fortsatt hårt jobb tror jag att tjejerna kan se till att det spelas division 1-fotboll på Fastighetsteknik Arena även nästa säsong. Den talangen finns i truppen.

I derbyt räckte den ungdomliga entusiasmen i en dryg halvlek. Det är dock inte mot topplagen Lindö ska ta de poäng som krävs.