Lämnar efter sig det finaste man kan göra

Daniel Sjölund har inte klacksparkat sig till respekt eller uppskattning. Det evinnerliga gnetet är minst lika vackert.

Det galna slutet i sista hemmamatchen. Daniel Sjölund kom in från bänken och satte 3-2 med sin första spark - på stopptid. Ett mål som gjorde att IFK:s hopp om guld levde in i det sista.

Det galna slutet i sista hemmamatchen. Daniel Sjölund kom in från bänken och satte 3-2 med sin första spark - på stopptid. Ett mål som gjorde att IFK:s hopp om guld levde in i det sista.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2019-10-20 14:01

Krönika

Jens Gustafsson pratar gärna om arv. Att det är en drivkraft och mål att vårda och lämna över, när det är dags att lämna över, Kamraterna i gott skick. 

Helst i ett bättre tillstånd än när han tog över.

Jag kom att tänka på det när Daniel Sjölund lät oss veta att han är inne på sista matcherna i karriären.

Här kan 36-åringen sova lugnt – milt uttryckt.

Ser vi till vad "Daja" åstadkommit och betytt i de klubbar han varit i är det ett svårslaget facit, och vad som gör den här vänsterfotade mittfältstuggaren till vad han är.  

IFK Mariehamn – en ikon.

Djurgårdens IF – älskad, två SM-guld, två cupguld. 

Åtvidabergs FF –  respekterad, nyckelspelare.

IFK Norrköping - en direkt anledning till det överraskande SM-guldet 2015, ovärderlig på och utanför planen och en stor roll i lyftet till en allsvensk toppklubb. 

I BP för 20 år sedan gjorde pojkspolingen nio matcher och vi ska inte försumma att karriären även landade i två skapliga klubbar som West Ham och Liverpool

Sjölund ringde upp under onsdagen när beskedet var ute. 

Det kändes som han ville snacka och berätta. 

Summera och dela med sig av tankarna som lett fram till beslutet - som i sig inte är häpnadsväckande. 

Han vände hem för att sätta punkt. Nu sätts den efter ett år och med en kropp som bråkat med något så vanligt - i Dajas fall - som muskelskador. 

"Jag känner att jag är redo att gå vidare", sa trebarnspappan som har tassat i gång en tränarkarriär. 

Självklart är det enklast att bedöma och summera Daniel Sjölunds fyra säsonger i IFK Norrköping, 2015-2018. 

Åren ligger fortfarande färskt på näthinnan, galenskaps-avgörandet mot Örebro dyker upp bara man fäster blicken på södra delen av Östgötaporten. 

Det där 3–2-avgörandet, som inhoppare med första touchen på stopptid, var ett avslut i sista hemmamatchen som toppar listan över minnesvärda kvällar.

Det kändes som Daniel Sjölund hade ett behov att prata. 

Telefonsamtalet tickade upp mot 28 minuter och vi hann med både nu- och dåtid. 

Även om 36-åringen är mentalt bekväm i beslutet är det självklart inget band du klipper till fotbollen utan vidare. Det bandet kommer inte klippas i Norrköping heller. 

Unika personligheter med en förmåga att göra sin omgivning drägligare och sina medspelare bättre gjuter sig fast bland de mest inflytelserika. 

Janne Andersson saknade typen efter det skakiga 2014 och fann vad han sökte på Kopparvallen. Ingen kunde ana att fanns så mycket att hämta och få ut som IFK fick. 

En av Pekings viktigaste värvningar i modern tid. 

Daniel Sjölund och parhästen Andreas Johansson (som har två år kvar på kontraktet med Halmstad) såg till att skapa en grundform för ledarskap och ambassadörsskap. 

Det var inga klacksparkar, utspel på sociala medier, tatueringar eller försök att sno uppmärksamhet. 

Det var hårt pålitligt gnet. 

Alltid hårt pålitligt gnet som smittade av sig och lever kvar mellan väggarna på Östgötaporten. 

Ett finare arv är svårt att lämna ifrån sig.

------

IFK Norrköping och allsvenskan är snart tillbaka för att knyta ihop säsongen. Kamraterna kan ha en avgörande roll i såväl bottenstriden (Kalmar hemma) och guldrysaren (Djurgården i sista omgången) men annars är jag mest spänd på var klubben landar med Kalle Holmberg och Gudmundur Thórarinsson. Eller jag var, nu är nyfikenheten mer riktad mot vilka ersättarna blir när respektive kontrakt går ut.

Daniel Sjölund.
Daniel Sjölund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!