Landslaget bor i Norrköping, tränar i Åby arena och Mässhallen och ska spela dubbla träningsmatcher mot Ryssland. Samlingen är den första sedan EM i Frankrike i december, där Sverige slutade sexa och OS-mästaren från 2016 Ryssland tog silver. Nu är siktet inställt på nya mästerskap – 2019 väntar både EM-kval och ödesmatcher mot Slovakien som Sverige måste besegra för att ta sig till VM i Japan slutet av året. Det ska man dessutom lyckas med utan några av de senaste årens klarast lysande stjärnor. Hundratals landslagsmatcher, och över tusen mål, har försvunnit med spelare som Jenny Alm, Loui Sand, Sabina Jacobsen och Bella Gulldén.

– Vi kräver och förväntar oss inte att de nya ska axla de spelarna som inte är med. Det är andra spelartyper som har andra kvaliteter, vi vill se att de använder sig av dem och utvecklas i den här miljön, sa förbundskapten Henrik Signell efter den första träningen.

Förbundskaptenen har i mångt och mycket en ny trupp att formera.

Artikelbild

– Det är en intressant trupp på många olika sätt. Det är alltid roligt att se nya spelare, och en del som varit med tidigare får större roller. Vår ambition är såklart att komma så långt som möjligt den här veckan.

Vilka besked vill du ha den här samlingen?

– Det handlar mycket om enskilda spelare, att de hela tiden tar kliv och utvecklas individuellt ifrån rollen man har. Det är mycket nytt, jag begär inte att vi ska spela som om vi spelat tillsammans i flera år för så är inte fallet. Sen är det klart att vi kommer jobba för att hitta en samsyn för hur vi vill spela handboll.

Högt tempo var i fokus under den första träningen.

Artikelbild

| Samlingens första träning i Åby arena.

– Ur den synpunkten är jag nöjd, det var mycket spring och kontringsspel. Det syntes att vi inte är så samspelta just nu, men jag förväntar mig att det kommer se bättre ut ju längre tid vi har ihop.

Två pass återstår innan laget beger sig till Eskilstuna för att möta Ryssland på fredag. Dagen efter drabbar de samman i Himmelstalundshallen.

Artikelbild

– Det är lite speciellt att möta samma lag två gånger, det är mycket möjligt att vissa spelar mer ena matchen och andra den andra. Matcherna betyder inget resultatmässigt men båda lagen kommer att vilja göra bra prestationer.