LÄS MER: De riskerar att missa toppmötet

LÄS MER: Därför har kaptenen saknats på träningarna

"Det gör ont varje gång en spelare lämnar", säger Jens Gustafsson.

Artikelbild

| "Om man säljer för stora pengar kommer man med säkerhet fortsätta sälja för stora pengar", säger Jens Gustafsson som tror att Arnór Sigurdsson-affären öppnar upp möjligheterna även på sikt.

Ändå ser IFK Norrköpings manager inte särskilt plågad ut när han skrattar framför Gunnar Nordahl-statyn.

Skåningen som fylller 40 år om en månad har ett nytt treårskontrakt och en utsåld toppmatch mot AIK framför sig.

Bakom honom: en sommar som på många sätt symboliserar IFK Norrköping 2018.

– Det har varit som vi vant oss vid, säger Gustafsson om aktiviteten under transferfönstret.

Artikelbild

Rekordaffären med Arnór Sigurdssons flytt till CSKA Moskva sticker ut och kommer få andra positiva konsekvenser än miljonerna som storklubben lastade upp för islänningen.

– Vi hade inte fått de summorna vi inkasserade för Arnór om Alexander Fransson, för att ta ett exempel, hade gått för belopp som var mycket, mycket mindre. Allting hänger ihop. Förstår du?

Artikelbild

Njae. Vad har det ena med det andra att göra?

Gustafsson:

– Det finns en anledning att Malmö får ganska stora belopp för sina spelare. Det startade en gång med Zlatan. Det blir ett referensvärde. Det här är exempel: Om Zlatan hade gått för fem miljoner så hade inte Ola Toivonen gått för 45. Marknadsvärdet styrs av sådana saker. Vad har man presterat tidigare, hur har de lyckats och så vidare. Det hänger ihop. I allra högsta grad.

– Om Trelleborg får fram en ung spelare så kommer han inte gå för 50 miljoner. Det lovar jag dig. Hur bra han än är. Som köpande klubb så får man snabbt reda på vad andra parten är van vid att sälja sina spelare för.

I en av logerna på Östgötaporten sitter Jens Gustafsson med blicken ut mot planen.

På söndag ska han se till att IFK Norrköping utnyttjar sista livlinan att hålla AIK inom ett realistiskt guldavstånd.

– Det är sista chansen, medger IFK-managern.

Då måste ni göra mål.

– Anfallsspel va, frågar Gustafsson som han suttit och väntat på att ämnet ska komma upp.

– Vi kunde lika gärna sitta i en diskussion hur vi gjort för att få försvarsspelet så här bra, säger han.

Det vinner man inga matcher på?

– Nej, det är sant. Vi vill alltid vara ett lag som strävar efter att göra första målet. Det är en viktig aspekt – det är så vi vill bygga IFK Norrköping. Motsatsen till det är att bygga ett lag som vill förhindra motståndarna från att göra första målet. Det är en ganska markant skillnad på hur man väljer att se på fotboll.

Köper du att det saknas en anfallstyp som är stark och vinner bollarna i boxen?

– Man får ha vilken kritik man vill. Det har man all rätt att ha. De klubbar som har råd att ha den skicklighetsgrad och den fysiken – det är Malmö och AIK. De kostar och de försvinner ganska snabbt. Vi behöver jobba med att utveckla spelarna i stället och vara skickliga i vår scouting. Vi förhåller oss inte till kritiken utan vi jobbar med de spelare vi har.

Trodde du anfallsspelet skulle vara vassare, att ni skulle göra fler mål än vad ni gör?

– Jag vet inte...jag vill inte lägga någon kritik på anfallsspelet på det sättet. Alla anfallsspelare är beroende av hur laget fungerar i övrigt. Alla anfallsspelare gör ett jättebra jobb i försvarsspelet. Vi kan konstatera att lagen som kommer hit är fast beslutna, det kan vi konstatera, att inte släppa in första målet. De samlas kring den delen. Det blir tufft att möta. Där kommer vi att bli behöva bli bättre.

Mot Göteborg skickade du upp Kasper Larsen på topp och det blev två mål?

– Ett genidrag, skrattar Gustafsson innan han säger:

– Skulle vi börja matchen så skulle du inte sitta kvar 90 minuter. Du skulle gå efter 85, skriva din krönika och såga oss innan domaren hade blåst av. Det är inte vår identitet.

Det går väl blanda, ha en större och två små?

– Absolut, absolut. Det är någonting som kan komma framöver.

Det är något du funderat på?

– Svaret på frågan är att vi jobbar med skicklighetsdelen. Samhandlingen. Samarbetet mellan forwards för att bli bättre på de bitarna men det tar lite längre tid.

Du saknar inte den utpräglade målskytten?

– Jag saknar ingen i vår spelartrupp. Det är helt fel ord. Jag är glad över den trupp jag har. Jag känner stort förtroende för den.

Jens Gustafsson avslöjar att assisterande tränaren Stefan Hellberg var över på Island och besökte Akranes nyligen.

Ett steg närmare klubbarnas gemensamma strävan att fortsätta och förfina utbytet.

Får du någon intern kritik att du inte satsar på mer egna spelare?

– Nej, det tycker jag inte. Vi vill att det ska var så så mycket som möjligt. IFK är något annat idag. Vi behöver hitta andra vägar. Det hade varit fel mot Erik Lindell, till exempel, att låta honom spela i U21-laget. Vi behöver hitta mellanstationer för våra spelare.

Är det viktigt att knipa en Europaplats?

– Det är en strävan vi har. Här finns det en revansch. Vi skulle ha gjort det bättre än vad vi har. Respekten var för stor mot Rosenborg och vi är ett bättre lag än Trakai. Det är en besvikelse som jag tar på mig. Vi kan ta oss vidare på det sättet vi byggt upp klubben och laget.