Det var sommaren 2017 hon slog igenom och noterades för ett genombrott som hämtat ur gamla tiders Buster. Ett år tidigare spelade Oslotjejen i division 1, nu gjorde hon debut i A-landslaget, fick chansen från start i EM och skrev proffskontrakt med svenska topplaget Linköpings FC.

Nu skriver vi 2019 och det är en hel del som har förändrats.

Inte minst den norska insatsen.

Artikelbild

Efter straffrysaren mot Australien för några dagar sedan väntar på torsdagskvällen VM-kvartsfinal mot England.

– Det var en sjuk match senast. Vad ska man säga? Klart att det var den största jag spelat och känslan när vi vann går inte att beskriva, säger Frida Leonhardsen Maanum.

Aktuellt att du skulle slå en straff?

– Inte någon av de fem första. Men om det gått längre än så, kanske.

Och nu väntar England.

– Det blir tufft, men vi går för seger. Vi har sagt att målet är medalj.

När vi når henne på telefon befinner hon sig på spelarhotellet i flådiga Deauville någon knapp timme på slingriga vägar från Le Havre. När många landslag är relativt svåråtkomliga hör det norska definitivt till undantagen.

– Du ville prata med Frida, sa du? Inga problem. Vi hör av oss.

Ungefär så.

19-åriga LFC-mittfältaren har haft en stark allsvensk vår, men i VM mest fått agera ersättare bakom Ingrid Engen och Vilde Böa Risa.

– Alla vill förstås spela hela tiden. Jag också. Men när det går så bra är det inte svårt att hålla humöret uppe. Vi pratar mycket om att göra allt tillsammans och har verkligen ett sammansvetsat gäng, säger Frida Leonhardsen Maanum.

Hur känns egna formen?

– Bra. Jag kunde ta den med mig in i VM. Kul också att få en del speltid senast. Det gäller att ta chansen när du får den.

Fotbollsfeber råder i Norge och som mest sågs åttondelsfinalen mot Australien av 895 000 tv-tittare. Rekord för året för en fotbollsmatch. Champions league-finalen mellan Liverpool och Tottenham var i närheten, men nådde inte samma siffror och räkna nu med att miljonstrecket passeras mot England.

– Så klart att det är väldigt stort, även om vi har fokus på vad vi själva ska göra. Det är verkligen en cool upplevelse att uppleva allt det här och få vara med om det stora intresset, säger Frida Leonhardsen Maanum.

Hur har du själv förändrats sedan EM?

– Då var jag överraskad över att ens ha blivit uttagen och sen fick jag starta i öppningsmatchen mot Nederländerna inför 25 000 åskådare. Jag tycker att jag utvecklats mycket sedan dess. Fått mer rutin, spelat fler matcher på högre nivå och blivit en mer vuxen spelare.

Fortfarande diskuteras i Norge vad som hänt om storstjärnan Ada Hegerberg också varit med och en och annan jämför det med om Argentina spelat ett VM på herrsidan utan Lionel Messi. Hade det gått lika bra med Hegerberg? Hade det gått ännu bättre?

Men bästa spelarna ger inte alltid bästa laget och alla tycks överens om att det norska bygget sällan varit så starkt. Ett annat bevis: inget lag i VM har tillrättalagt lika många löpmeter som det norska, med 466 kilometer så här långt. Förbundskaptensduon, och förra LFC-tränarna, Martin Sjögren och Anders Jacobsson hyllas och häromdagen vädjade spelarna till förbundet att förlänga det kontrakt som går ut i höst.

Skulle det bli OS-spel i Japan nästa år förlängs avtalet automatiskt över det mästerskapet.

– Om de slutar kan det få en otroligt negativ effekt, oavsett hur det går mot England i kvartsfinalen. Förbundet vet att vi är supernöjda. Resan vi gjort visar att vi är bra nog om vi får jobba med folk som gör saker på rätt sätt, säger Caroline Graham Hansen till Aftenposten.

– Jag hoppas att de blir kvar så länge som möjligt, vi har inte haft något bättre par. EM kom för tidigt, men nu har vi fått två år till i ryggen och börjar närma oss målet, säger Maria Thorisdottir.