Konstgräset på Linköping arena lyser sommargrönt, men det blåser kallt och det känns onekligen rätt långt till nästa fotbollssäsong. LFC har under hösten presenterat nyförvärv som Nilla Fischer och Mimmi Larsson, men ordföranden Paul Lindvall tvekar inte:

– Här har du vår viktigaste värvning, säger han och pekar på Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt.

Efter tre år avtackades Maria Hagström i samband med allsvenska premiären mot Växjö i våras. Sedan dess har allsvenska toppklubben varit utan klubbdirektör, men nu är det alltså klart vem som tar över.

Artikelbild

– Med tanke på att jag vi bygger hus i Blåvik, jag fyllde 50 häromdagen och har stor fest i morgon (läs idag) har kanske inte tajmingen varit den bästa. Men det känns jättekul och spännande, säger Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt

Har det varit mycket funderande?

– Ja, det har det varit. Jag har jobbat i Mjölby kommun i 28 år och lämnar ett tryggt och stabilt jobb där jag vet vad jag förväntas att göra. Det här blir något helt nytt, även om jag efter alla år i föreningslivet vet en del om vad som ingår.

Hon växte upp i Fornåsa där hon höll på med det mesta av sport. Men fotbollen var alltid nummer ett, först som spelare och sedan som ledare. Det var spel i Fornåsa, Boren, Mjölby Södra och Kenty och som 34-åring gjorde hon comeback – i allsvenskan.

Artikelbild

Efter det har hon jobbat på förbundsnivå och tog i år även över som ordförande i Östergötlands idrottsförbund. Privat jobbar hon som rektor i Vasaskolan i Mjölby, men inte så länge till.

Första februari stämplar hon in på LFC-kontoret.

Artikelbild

| Ann-Sofie Hjertstedt.

– Men det blir nog svårt att inte lägga sig i saker redan nu, säger hon och skrattar.

Vad är det som lockar?

– Att få jobba med fotbollen på heltid, att vara med och påverka och att se vad vi behöver på och utanför planen. Spelaren som får ihop alla delar. Jag är medveten om att det kommer att bli tufft på många sätt, men jag är trygg med styrelsen och organisationen. Det var nog det avgörande.

– Men jag är inte alls säker på att jag sökt jobbet om inte olika personer kommit fram och sagt ”det där vore väl något för dig, det måste du söka”. Då väcktes tanken att jag kanske skulle passa för det. Min roll blir att ha helhetsansvaret, men med hjälp av alla andra och jag tror att jag har ett ganska bra kontaktnät.

Är du bra på att förhandla?

– Det hoppas jag. Det är sådana saker som man får sätta sig in i.

Drömvärvning?

– Det vore väl kul att få tillbaka Stina Blackstenius från Frankrike?

Nya klubbdirektören brinner för mycket och inte minst för jämställdheten.

– Bra att frågan uppmärksammas och att allt fler säger ifrån. Det måste vara mer rättvist. Att få ihop ekonomin är den största utmaningen och det gäller att signalera det uppåt. Vi vill fortsätta att bjuda på fotboll i världsklass, ta LFC tillbaka till toppen och ut i Europa. Det är där vi ska vara.

Det är ingen hemlighet att den ekonomiska verkligheten är tuff och med kostnader för dubbla tränare (Kim Björkegren och Marcus Walfridson) som inte längre är kvar talar allt för att LFC redovisar ett minusresultat på årsmötet i slutet av mars. Med ytterst begränsat eget kapital betyder det att klubben kan bli föremål för licensnämndens granskning och stå inför ett kontrollår där det krävs positivt eget kapital i slutet av 2019 för att få spela vidare i allsvenskan.

– Jag är inte orolig. Det känns positivt på alla sätt inför nästa år, säger Paul Lindvall.

Ann-Sofie Brehmer-Hjertstedt nickar instämmande.