Målvakten hade en strålande säsongsstart – och av nio vunna LHC-matcher har han vaktat målet i samtliga. Den senaste tiden har det som bekant bara blivit förluster och då har Gustavsson tvingats vila på grund av den hjärnskakning han ådrog sig efter en krock på träning före matchen mot Rögle.

Nu är han tillbaka och har tränat mer eller mindre för fullt under den gångna veckan.

Räkna därmed att han är spelklar till omstarten mot Växjö på tisdag.

– Alltid frustrerande att vara vid sidan om. Det känns fel på något sätt. Men av olika anledningar händer det alla då och då. Man får försöka att se det positivt och tänka att det man gör ändå är för det bästa, säger han.

Exemplen på hur tufft det kan vara att komma tillbaka efter smällar mot huvudet är många. Och LHC-keepern hymlar inte om svårigheterna.

– Har du ont i en muskel kanske du känner att du kan prova och kämpa dig igenom det, men när det är huvudet fungerar det inte riktigt så. Det gäller att vara noggrann innan du tar beslutet att gå ut och köra igen.

– Du får växa in i det och ta det steg för steg. Det går inte att gå från noll till hundra. Det är svårt att kasta sig från att inte göra någonting och mer eller mindre vara i ett mörkt rum för sig själv till att reagera på saker som snabbt kommer emot dig. Ju mer jag är på is, desto bättre känns det med fokus och blick, säger Gustavsson.

Någon oro?

– Nej, orolig vet jag inte. Har du väl fått grönt ljus då tänker du inte så mycket på det.

Han försökte sig på en snabb comeback efter smällen, men fick avbryta rätt snabbt.

– Svårt det där. Många gånger känns det bra när man inte gör någonting. Men det var för tidigt och då fick man ta ett steg tillbaka.

Har du sett matcherna på slutet?

– Absolut. Men det är alltid svårt att jämföra när du spelar och ser på tv. Du får inte riktigt samma bild. Kanske skulle vi ha behövt att komma upp lite i vissa situationer, men samtidigt är det inga stora förluster och vi har varit med varje gång. Jacob (Johansson, målvaktskollegan) har spelat riktigt bra och gjort sig förtjänt av att få med sig några vinster. Men det är små marginaler i den här ligan.

Efter den starka hösten var det många som såg honom som ett namn för Tre Kronor, men själv hörde han inget från Rikard Grönborg & Co.

– Nej, det har inte varit någon kommunikation alls. Ingen aning hur det brukar gå till. Det finns så många bra målvakter att välja på och smaken är som baken. Det är upp till ledningen att välja dem man känner för, säger Jonas Gustavsson.