– Det är extremt tråkigt och jobbigt. Det är bra människor och LHC-hjärtan som drabbas. Men vi måste få LHC att överleva på ett hållbart sätt utan att tappa i konkurrenskraft, säger klubbdirektören Anders Mäki.

Efter tre raka SM-semifinaler slutade den gångna säsongen med förlust mot Växjö redan i kvartsfinal. Bara ytterligare en hemmamatch i slutspelet hade kunnat ge över en miljon kronor i nettointäkt.

Bland annat det gör att det ekonomiska resultatet är ytterst osäkert för Linköpings HC, som har det fortsatt besvärligt att få plus och minus att gå ihop. Därför har nu beslutats att ytterligare reducera personalkostnaderna i ett försök att trimma organisationen och effektivisera verksamheten.

– Vi måste minska våra kostnader och till sist drabbas personalen, säger Mäki.

Johansson lämnar

Det är andra gången på bara några år som SHL-klubben anser sig tvingad till att vidta så drastiska åtgärder. Enligt Correns uppgifter ska personalstyrkan minskas med motsvarande sex tjänster. Åtta berörs på olika sätt med omplaceringar och egna avgångar och till slut blev det tre uppsägningar, där dessa personer kommer att lämna sina tjänster under de närmaste månaderna. Förhandlingarna med facket Unionen är avslutade och har skötts utan konflikter

Bland dem som slutar på eget bevåg finns förre backstjärnan Magnus Johansson som lämnar sin deltidstjänst efter inte ens ett år som assisterande general manager. Han bekräftar för Corren att han väljer att lämna ishockeyn för ett annat jobb från och med 1 juni. Han blir kvar i LHC fram till dess.

Informerade

Personalen fick veta om uppsägningarna för en dryg vecka sedan och beskedet kom enligt uppgift utan förvarning.

– Alla är informerade och all förhandling med facket är klar, säger Anders Mäki om processen som pågått en tid.

Utöver Johan Bülow, en annan stor LHC-profil som så sent som för ett drygt år sedan handplockades till en delvis ny tjänst som marknadschef, dras det ned på personal på event- och biljettsidan. Bülow vill än så länge inte uttala sig utan hänvisar till klubbledningen.

Exakt hur mycket som LHC räknar med att tjäna på uppsägningarna är oklart. Förra säsongen slutade med två miljoner minus, vilket gjorde att det egna kapitalet då låg på 6,5 miljoner kronor. För att få spela i högsta serien krävs från och med nästa säsong minst fyra miljoner i positivt kapital.

LHC beslutade nyligen att bolagisera sin elitverksamhet och är också mitt uppe i hyresförhandlingar med kommunen som ännu inte är avslutade.